Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet

Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet
Suom. Christina Sandu
Otava 2021

En ole taidemaalari enkä muusikko, hyvästä syystä, vaan romaanikirjailija, ja yritän ottaa romaanin tosissani – osittain koska tiedostan uskomattoman etuoikeuteni saada elää jollakin määritelmällisesti niin hyödyttömällä kuin taiteella. Mutta jos yrittäisin kuvailla kokemustani suurten romaanien lukemisesta, se ei muistuttaisi vähääkään edellä kuvailemaani esteettistä kokemusta, joka tapahtuu täysin irrallaan kaikista pyrkimyksistä ja henkilökohtaisista haluista. Kun minä luen, minun täytyy olla hyvin aktiivinen ja omaksua lukemani ja pitää se kaikki mielessä tarpeeksi pitkään, jotta ymmärrän kirjan kun luen sitä eteenpäin. Lukeminen ei missään nimessä tunnu passiiviselta prosessilta, jonka kautta kauneus välittyy minulle ilman omaa osallistumistani; se tuntuu aktiiviselta ponnistelulta, jonka lopputuloksena on kauneuden kokemus. Mutta mikä vielä tärkeämpää, suuret romaanit herättävät minussa myötätuntoa ja saavat minut haluamaan asioita.

Irlantilaisen Sally Rooneyn Kaunis maailma, missä olet on kirjailijan kolmas suomennettu romaani. Romaanin nimessä oleva kysymys on retorinen: kaunis maailma on suhteellinen arvostelma.

Yllä oleva sitaatti on Alicen kirjeestä Eileenille, jotka ovat kirjan kolmekymppiset päähenkilöt. Alice on menestynyt kirjailija, joka romaanin alussa muuttaa hermoromahduksen (tai masennuksen, en ole varma, kummasta oli kyse) jälkeen nimettömään merenrantakaupunkiin ja vuokraa sieltä valtavan tyhjän talon. Eileen, työskentelee pienilevikkisen kirjallisuuslehden pienipalkkaisena toimittajana Dublinissa. Hänen elämänsä polkee paikallaan samalla kun ympärillä tutut tuntuvat menevän elämässään eteenpäin. Naiset ovat tutustuneet opiskellessaan kirjallisuutta.

Alice ja Eileen pitävät yhteyttä sähköpostilla. Kirjeissä käydään keskustelua niin eksistentiaalisista kuin esteettisistäkin kysymyksistä. Eileenin lapsuudenystävä Simon, jonka myös Alice tuntee ja johon Eileenilla on epämääräinen ja molemminpuolinen riippuvuussuhde, on katolinen. Simonin eleetön ja vilpitön usko on Eileenille vierasta, ja hän haluaa ymmärtää, mihin Simon tarvitsee Jumalaa.

Alice tapaa Tinderissä samassa kaupungissa asuvan Felixin, johon hänelle kehittyy vaikeasti määriteltävä ja masokistinenkin tunne- ja seksisuhde. Alice pyytää Felixin mukaansa Italiaan, jossa Alicella on romaaneihinsa liittyviä haastatteluja. Roomassa Alice ja Felix tutustuvat toisiinsa mutta samalla molemmat koettelevat toistensa hermoja.

En varsinaisesti ole romaanin kohderyhmää ikäni puolesta, mutta silti luin teoksen ahmien. Rooneylla on kyky rakentaa teoksensa maailma hienovaraisen määrätietoisesti sellaiseksi, ettei mitään tunnu puuttuvan. Jos minun pitäisi kuvailla Kaunis maailma, missä olet -romaania lyhyesti, sanoisin, että se on lähes täydellinen kaikessa mihin se pyrkii. Se ei tyhjenny kolmikymppisten rakkauden kaipuun, elämän merkityksen etsimisen ja seksin kuvaukseen, vaikka kaiken tämänkin se tekee uskottavasti ja tyylikkäästi. Kaunis maailma, missä olet laajenee käsittelemään ihmiskunnan loppua, kauneuden ja merkityksen katoamista maailmasta. Romaani on tietyllä tapaa hyvin kirjallinen, mistä pidän.

Vaikka Alice on menestynyt työssään, hän kyseenalaistaa myös oman työnsä ja euroamerikkalaisen romaanimuodon. Hän ei usko kirjoittavansa enää koskaan uutta romaania. Eileenin julkaistu essee Natalie Ginzburgista (jonka suomennettu kirja muuten odottaa omassa pinossani) on saanut lontoolaisen kirjallisuusagentin kiinnostumaan ja kysyy, työstääkö Eileen jotain muuta tekstiä. Ensin Eileen ilahtuu kontaktista ja kiitoksista, mutta sitten hän ahdistuu ja poistaa koko viestin vastaamatta siihen. Ei hänellä olisi kuitenkaan mitään omintakeista sanottavaa.

Neljä päähenkilöä tapaa toisensa kesän aikana Alicen talolla. He viettävät muutaman illan ja päivän yhdessä. Sekä Alicen ja Felixin että Eileenin ja Simonin välillä kipinöi. Alice ja Eileen eivät osaa puhua keskenään tärkeimmästä, eikä kumpikaan osaa sanoittaa halujaan ja tarpeitaan myöskään parisuhteissaan, joissa myös on sanatonta väärinymmärrystä ja toiveita yllin kyllin. Kaunis elämä, missä olet on ensi sijassa kuitenkin romaani ihmisestä maailmassa, jossa kauneus on kätkeytynyt muihin ihmisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: