Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin
Otava 2018

Joskus kirja, jonka haluaa lukea, yllättää. Tällä kertaa ei niin myönteisesti.

Olen todella hämmennyksissäni Anna Rimpelän kirjasta Pitkään meni ihan hyvin. Romaanin nimi antoi odottaa hauskaa romaania terävästä Aino Ritari -nimisestä vanhuksesta. Lukematta ensimmäistäkään riviä odotin Minna Lindgrenin Kuolema Ehtoolehdossa tai Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan veroisia romaaneja.

Romaani on kyllä sujuvasti kirjoitettu, ja lyhyet kohtaukset Ainon ja toisen päähenkilön, Seppo Miekk’ojan, arjesta osoittavan Rimpelän taidon kuljettaa tarinaa ja dramatisoida kohtauksia. Lyhyet luvut loppuvat iskulyöntimäisesti eikä lukijan tarvitse pelätä pitkitettyä kohtausta tai väljähtänyttä tilannekuvausta. Yksittäisistä luvuista olisi pienellä muokkauksella saanut toimivan Putous-hahmon ja sille muutaman sketsin. Rimpelä siirtyy kohtauksesta toiseen määrätietoisesti ja ripeästi. Toimii.

Mikään muu romaanissa ei sitten oikein toimikaan.

Kustantamojen julkaisuohjelmat koostuvat teoksista, jotka sopivat kyseisen vuoden kustannusohjelmaan. Kustannusohjelmassa on eri lajityypeille omat kiintiönsä. Jokainen julkaistava kirja edustaa jotain lokeroa ohjelmassa, joissakin kohdissa on useita saman genren kirjoja, johonkin kohtaan ohjelmaa mahtuu vain yksi edustaja kunakin vuonna. Julkaistavien kirjojen kohderyhmät mietitään ja lukijalle lajityyppi eli genre antaa viitteitä siitä, miten kirjaa tulee lukea: faktana, fiktiona, lastenkirjana, asiaproosana, elämänkertana, luontokirjana ja niin edelleen.

Yksi Rimpelän kirjan ongelma on se, että se petti odotukset sen suhteen, mitä luulin saavani. Luulin, että Pitkään meni ihan hyvin on viihdyttävä romaani, jossa kerrotaan Aino Ritari -nimisen vanhuksen elämästä ja arjesta mukavan huumorin keinoin. Odotin Ehtoolehto-/Mielensäpahoittaja-tyyppistä lukukokemusta, jossa huumori voi olla mustaa, mutta jossa silti päähenkilöt kuvataan arvostavasti. Sekä Ehtoolehden vanhukset että Mielensäpahoittajan päähenkilö ovat särmistään huolimatta nimittäin ymmärrettäviä ja todenmakuisia henkilöhahmoja. Pitkään meni ihan hyvin sen sijaan jättää päähenkilön sekoilemaan ja lukijan hämmennyksen valtaan.

Vaikka päähenkilö olisi muistisairaskin, en silti pidä henkilökuvausta uskottavana. Yksinäisiä ja puheripulia sairastavia vanhuksia varmasti löytyy, mutta Aino Ritarin sisäisen maailman kuvaaminen ontuu pahasti. Tai sitten kyseessä on harhaisen ihmisen kuvaus, missä tapauksessa kysyn, miksi kuvauksen kohteena on vanhus. Sekoilla voi keski-ikäinen ja nuorikin. Miksi siis päähenkilöksi on valittu vanhus? Siksikö, että kirjan kohderyhmänä olisi eläkeläislukija? Enpä usko, että tämä hahmo olisi oman vanhenemisen kanssa elävän eläkeläisenkään mieleen.

Toinen ongelma liittyy siihen, että lukija ei oikein sitoudu päähenkilöön eikä hänen elämäänsä. Koska päähenkilön kuvaus on epäuskottavaa, lukijalle ei synny suhdetta päähenkilöön eikä siten myöskään palkitsevaa lukukokemusta. Minulle jäi hyvin epäselväksi, kenelle tämä romaani on tarkoitettu: niille jotka lukevat kevyttä viihdelukemista, Ehtoolehto- tai Mielensäpahoittajan faneille vai tv-kanaville uusia käsikirjoituksia etsiville tuottajille. Beats me!

Myönnän toki, että aina ei tarvitse olla tietoinen kirjan genrestä pystyäkseen nauttimaan lukemisesta tai yllättymään iloisesti. Aika usein lukija kuitenkin haluaa lukemista tiettyyn tilanteeseen tai tarkoitukseen.

Tasapuolisuuden vuoksi vielä kuitenkin kehu: Anna Rimpelä on suomalaiseksi kertojaksi napakka, ja kuten jo edellä mainitsin, taitaa kohtauksittain etenevän kerronnan. Suosittelisin kuitenkin miettimään tarkemmin, mitä tarinankerronnan lahjalla tekee ja mihin sitä käyttää. Olisiko tämä toiminut paremmin tv-sarjana?  Ja lopuksi kiitos hyvistä henkilöhahmojen nimistä: Seppo Miekk’oja on oikein uskottava nimi puhumattakaan Aino Ritarista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: