Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Anni Kytömäki: Kivitasku

Anni Kytömäki: Kivitasku
Gummerus 2017
Kansi: Jenni Noponen

Saaren takana Mustaselkä lavenee maailman laidasta laitaan. Helena muistaa vanhan karttakirjan, jonka kuvissa siniset viirut ja nauhat polveilevat sinisiin meriin. Purot liittyvät järviin, järvet laskevat jokia pitkin meriin. [–] Louhurannassa Helena piirtäisi karttakirjaan lyijykynällä reitin jota seurata, mutkittelevan viivan ajatusten perukoilta perille.

Anni Kytömäen esikoinen, Kultarinta, latasi paljon odotuksia toista romaania kohtaan. Kivitaskussa on paljon samaa kuin Kultarinnassakin: eri aikatasoja, suvun eri sukupolvien kautta elettyä Suomen historiaa, luonnonkuvausta. Kivitaskussa yksi aikataso vie lukijan tsaarinajan Pietariin asti. Vallankumouksellisten mielipiteidensä vuoksi vankilaan tuomittu aatelinen nuori mies Sergei välttyy teloitukselta mutta päätyy Suomeen kivilouhokselle orjaksi. Identiteettiään hän vaihtaa, kun sattuma antaa siihen tilaisuuden. Soutajainvuoren läheisyydessä olevasta Louhurannasta tulee hänen sukunsa paikka. 1950-luvun lopulla seurataan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän Helenan viimeistä kesää Louhurannassa: psyykkisten sairauksen hoitomenetelmät olivat eettisesti kestämättömiä, mutta aikanaan uudistusmielisiä. 2010-luvulla Louhurantaan pakenee omaa elämäänsä Helenan lapsi Veka, joka löytää suvun tarinan langan pään vanhoista valokuvista ja Soutajainvuorelta.

Kultarinnasta on paha panna paremmaksi. Se mikä esikoisteoksessa oli ihastuttavaa luonnon kuvailua, uhkaa Kivitaskussa uuvuttaa lukijan. Tai kenties minua uuvutti eniten romaanin laaja historiallinen perspektiivi. Olisin mieluummin lukenut lisää Helenasta ja Vekasta kuin palannut Sergein, sittemmin Albertin, elämään Louhurannassa. Toisaalta  kolmen aikatason dynamiikan ylläpitäminen 650 sivun verran on perusteltu taidonnäyte Kytömäeltä, joka hallitsee aiheensa sekä kielellisesti että juonellisesti.

Parasta romaanissa on eloisa luonnonkuvaus ja toisaalta päähenkilöiden mielenliikkeiden ja pyrkimysten havainnointi kaikkea puhki selittämättä. Paljon Kytömäki jättää lukijan intuition ja oivaltamisen varaan, mikä on ehdottomasti romaanin suurin ansio. Kerrankin kirjailija luottaa lukijan kykyyn tehdä omia havaintoja ja oivaltaa yhteyksiä sekä piiloon jääviä merkityksiä. Päähenkilöiden identiteetit eivät ole kuin kiveä, vaan ne muokkautuvat ajan ja tarpeiden mukaan. Lukija tekee tulkintoja päähenkilöistä mutta yllättyy lopussa omista tulkinnoistaan, joihin ei ole muuta perustetta kuin oma lukutapa.

Kivitasku kertoo Suomen jylhästä ja kesytetystä luonnosta ja siitä, miten se elää ihmisen kanssa, ihmisen sisällä ja rinnalla. Kivitaskussa kallio vertautuu ihmismieleen. Missä määrin ihminen ja luonto ovat yhtä, ja miten yhteiselo sujuu, kun ihminen päättää niin luonnon kuin toisten ihmistenkin kohtalosta? Mitä kallio meille viestii, kun siihen kajotaan? Mitä ihmisestä voi oppia, kun tiede kehittyy? Mitä ihmisestä jää, kun mieli on kuin vuoksi ja luode?

Kuljen ajan peittämää vedenkehää, kuuntelen lintuja ja yritän palauttaa jäseniini kevään voiman, mutta menneet viikot ovat lepattaneet ulottumattomiin. Osutan jalkani kiville varovasti kuin lohkareiden vieressä olisi taas syvää vettä. [–] Taivallan viluissani polutonta ja pimeää metsää, mutta en ole yksin. Mieluummin olisin, koska silloin voisin vielä uskoa muuttuvani. Metsää vaeltavat edelläni kuitenkin Helena, Kerttu ja Maaria, kaikki joiden tiedän tavalla tai toisella vaalineen kadonnutta aikaa – vanhoja esineitä, tarinoita, loitsuja. Haaveeni ja sairauteni ovat verenperintöä. Tuuli tuntuu kylmältä, koska sitä ei voi estää.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: