Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Jojo Moyes: The One Plus One

Näyttökuva 2016-04-17 kello 22.08.18

Jojo Moyes: The One Plus One
Penguin, 2014.

Jojo Moyesin nimi alkoi esiintyä jokunen vuosi sitten bestsellerlistoilla. Olin aika varma, etteivät Moyesin kirjat sovi minulle: laskelmoivaa viihdettä, huonosti kirjoitettua romanttista roskaa, joka ei ole minun juttuni, näin ajattelin. Olen nyt lukenut kolme Moyesin romaania, ja voin kertoa, että ne emotionaalisesti koukuttavia, englanniksi sanottaisiin pageturners. Päähenkilöiden tarinat herättävät lukijassa liikutusta ja muitakin tunteita. Eikä liikuttumista pidä hävetä.

Pidän kirjoista, jotka jäävät askarruttamaan ja joihin voi palata uudelleen. Moyesin kirjoihin ei kuitenkaan tule palattua eikä niissä ole sellaista mysteeriä, joka jäisi mieleen. Silti niitä on kiva lukea. Ostin talvilomalla Arlandasta Moyesin The One Plus One -romaanin. Eniten kirjassa kiinnosti automatka Skotlantiin, koska olen haaveillut automatkasta läpi Englannin ylös Skotlantiin asti. Samalla tiesin haluavani lukea vaihteeksi jotain kevyttä ja mukavaa vastapainoksi työlle ja opiskeluille, joissa aivot keskittyvät oppimiseen ja suorittamiseen.

Moyesilla on harvinainen kyky kirjoittaa hauskasti ja kevyesti, ja silti koskettavasti ihmissuhteista, elämän suurista suruista ja pienistä harmeista ja iloista. Moyesin kirjat ovat lajissaan parhaita, joihin olen törmännyt: kirjat ovat hyvän mielen kirjallisuutta ilmaisun parhaassa merkityksessä. Olen melkein kateellinen Moyesin kyvystä kirjoittaa sujuvasti, nokkelasti ja tarinan ehdoilla.

Kaimani Arja kirjoittaa Moyesin Jos olisit tässä -kirjan kannesta Kulttuuri kukoistaa
-blogissaan
: “tiedät jo yhdellä vilkaisulla, mitä saat”. Moyes onkin juuri siitä hyvä, että kun tietää mitä haluaa, voi turvallisesti valita Moyesin romaanin. Ainakaan vielä tarinat eivät toista toisiaan.

The One Plus One -kirjan takakannessa kerrotaan päähenkilöistä:

Jess Thomas, with two jobs and two kids and never enough money, wears flip-flops in the hope of spring. And when life knocks her down she does her best to bounce right back. But there are some challenges even she can’t meet on her own. Ed Nicholls is the good guy gone bad. He had it all, then one stupid mistake cost him everything. Now he’ll do anything to make it right. Ed doesn’t want to save anyone and Jess doesn’t want saving but could Jess and Ed add up to something better together?

Aitoa romantiikkaa siis. Lisätään tähän Jessin matemaattisesti lahjakas lapsi, Tanzie ja maskaraa käyttävä kiusattu isoveljensä Nicky (joka ei ole Jessin poika) sekä lihava ja laiska koira Norman ja pannaan heidät matkustamaan matematiikka-olympialaisiin henkilöautossa halki Englannin, niin on helppo arvata, että tiedossa on elämänmakuinen automatka. Hyvää on myös se, että Moyes ei kuvaa vain yhteiskunnan hyväosaisia, vaan mukana on aina kaksi eri yhteiskuntaluokkaa, joskin loppuratkaisuissa on luokkaretken makua.

Moyesin yksi kirjallinen esikuva on Jane Austen, jolta hän sanoo oppineensa sen, että romanttisessa tarinassa on tärkeintä pitää rakastuneet erillään eikä suinkaan saattaa heitä yhteen! Tässä varmaan piilee Moyesinkin suosio: hän taitaa romanttisen fiktion lait, uskaltaa rikkoa sääntöjä sopivassa määrin, ja siksi kirjoja on ilo lukea.

Kirjan loppuun on koottu englantilaisten lukupiirien kysymyksiä kirjailijalle ja hänen vastauksiaan kysymyksiin. Tässä yksi huumoria koskeva kysymys ja vastaus:

Question (from Greenwich Libraries Book Group): 
– Your books often have humour as well as a serious storyline. How easy do you find combining humour with the serious stuff?
Answer (Jojo Moyes): 
– It depends what move I’m in. I only really started introducing humour with Me Before You (suom. Jos olisit tässä), but I found it was a really useful foil to the darker stuff. Some days the jokes just come and I sit there laughing at my desk like a loon. Other days (like today) I don’t even try. You just have to have faith that the funny stuff will come.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: