
Ia Genberg: Yksityiskohdat. Romaani.
Suom. Jaana Nikula
Johnny Kniga 2023
Elämme oman tarinamme puitteissa monta pienempää elämää muiden kanssa, ihmisten jotka tulevat ja menevät, ystävien jotka katoavat omille teilleen tai lasten jotka kasvavat – en vain ole koskaan ymmärtänyt, missä ne varsinaiset puitteet ovat. Kaikki vaikuttaa itsestäänselvältä, kun minulla on kuumetta tai kun olen rakastunut, silloin ”minä” väistyy ja jäljelle jää nimetön, yhtenäinen ja erottamaton onnen tunne erillisine yksityiskohtineen. Ehkä kokonaisuudesta pitäisikin kertoa antamalla vain ihmisten vaeltaa sattumanvaraisesti silmieni edessä.
Vuoden 2022 August -palkinnon voittanut Ia Genbergin Yksityiskohdat koostuu neljästä tarinasta, pitäisikö sanoa novellista, joiden yhdistävä tekijä on kertoja, joka kuumeisena muistelee neljää erilaista elämässään vaikuttanutta ihmistä, Johannaa, Nikiä, Alejandroa ja Birgitteä. Jo ensimmäinen osa paljastaa kertojan kirjalliset pyrkimykset, joiden kanssa hän kamppailee, sen jälkeen kun Johanna ei enää kuulu hänen elämäänsä.
Johannan lähdöstä oli kulunut jo monta vuotta, kun päätin etten enää koskaan yrittäisi kirjoittaa mitään, viipaloin silloin sipulia Sallyn luona eikä päätökseen mennyt kuin muutama minuutti. Olin ollut sinä kesänä taas yhdellä kirjoittajakurssilla, mutten ollut kirjoittanut valmiiksi yhtäkään aloittamistani teksteistä.
Toisin kuin monet muut kirjan lukeneet, en ollut heti vaikuttunut. Johannan tarina ei vielä temmannut minua mukaansa, ja jouduin palaamaan siihen parikin kertaa myöhemmin muistaakseni, mitä olin lukenut. Sinnittelin toisen tarinan, Nikin, läpi, ja vasta sitten aloin lämmetä, vaikka tämä tarina olikin kirjan pisin ja välillä tuntui siltä, että suoritin lukemista. Alejandro ei vielä räjäyttänyt pankkia, vaikka sitä lukiessa aloin vihdoin ymmärtää, mihin kertoja pyrki. Birgittessä irralliset langat solmiutuivat kudelmaksi, josta nyt koko kirjan luettuani voin sanoa, että kannatti. Genberg on osannut pukea kaunokirjalliseen muotoon elämän hetkellisyyden ja muistojen väliset poimut.
[L]uulin että minun olisi päästävä hiljaisuuteen, jotta kaikki aistit olisivat auki. Sitten huomasin, että kaikki sisältyykin jo yksityiskohtiin, minun on vain katsottava valppain silmin ympärilleni, silloin voin unohtaa itseni ja suunnata huomioni ulospäin.
Toimitustyössä kirjaan oli jäänyt harmillisia virheitä: muun muassa viimeisen tarinan päähenkilö oli välillä Birgitte, välillä Brigitte. Tukholman Skeppsbro oli kirjassa Skepsbro ja niin edelleen. Kiitos WSOY:lle, jonka alla Johnny Knigakin toimii, päätöksestä lisätä suomentajan nimi etukanteen. Kunnia suomentajille!
Yksityiskohdat on yksi niistä kirjoista, jotka halusin lukea ennen toukokuista Helsinki Litiä, johon Ia Genbergkin on tulossa vieraaksi. Muita ehdottomasti ennen kirjafestivaalia luettavia kirjoja ovat nobelisti Annie Ernaux’n jo kerran aloittamani Vuodet sekä yhteisnide Isästä. Äidistä. Annie Ernaux’n yksityisiin kaitafilmeihin perustuva Annie Ernaux – Super-8-vuodet on toistaiseksi katsottavissa Yle Areenassa. Annie Ernaux on maanmiehensä Édouard Louis’n kirjallinen esikuva. Myös Louis on tulossa Helsinkiin. Tähän mennessä olen lukenut vasta Louis’n esikoisteoksen Ei enää Eddyn, mutta aion lukea ainakin Naisen taistelut ja muodonmuutokset ennen toukokuuta.
Muista Helsinki Litin tämänvuotisista vieraista haluan ehdottomasti mainita ruotsalaisen sarjakuvakirjailijan Liv Strömqvistin. Strömqvistin Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan -sarjakuva-albumista on taltioitu mahtava näyttämöversio Liv Strömqvist tänker på sig själv, jonka katsoin vuonna 2022 kaksi kertaa SVT Playsta, mutta joka ei valitettavasti ole enää katsottavissa. Einsteinin vaimon taas dramatisoivat ja lokalisoivat keväällä 2022 Kanneltaloon Helsingissä Maailmanhistorian paskimmat poikaystävät -nimiseksi taitavaksi esitykseksi suomalaiset Marielle Eklund-Vasama, Pinja Hahtola ja Iida-Maaria Lindstedt. Tämä esitys saattaa lähteä jossain vaiheessa vielä kiertueelle. Jos näistä esityksistä jompikumpi joskus osuu tiellesi, älä jätä niitä väliin.
Helsinki Lit on ensimmäistä kertaa historiansa aikana loppuunmyyty, eikä lisälippuja ole tulossa. Onnittelen itseäni ennakoinnista ja lippujen ostosta ennen tietoa ohjelmastakaan. Ilman lippua jääneille ilouutinen: Helsingin Sanomat striimaa keskustelut, joten ilman lippuakin niistä pääsee jokainen nauttimaan. Nyt peukut pystyyn, ettei kenellekään vieraista tule esteitä ja saamme viettää taas kaikkien aikojen kirjaviikonlopun.
Vastaa