Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Nina Lykke: Kohonnut riski

Nina Lykke: Kohonnut riski
Suom. Sanna Manninen
Gummerus 2021

Kukaan ei tunne kansan pohjavirettä niin hyvin kuin omalääkäri. Minä olen kokenut kaiken, gluteenittoman, laktoosittoman, sokerittoman, kaikki ne netti- ja lehtiotsikot, jotka saavat terveet ihmiset uskomaan, että kaikki järjestyy jos he lakkaavat syömästä leipää tai juustoa. Keski-ikäiset eivät ymmärrä, miksi he ovat koko ajan niin väsyneitä. Se johtuu siitä että alat olla vanha, minä kerron heille, mutta he kuvittelevat ettei ikääntyminen koske heitä, aivan kuten he luulevat ettei kuolema koske heit

Norjalaisen Nina Lykken toinen suomennettu romaani Kohonnut riski on yhtä tarkan viiltävä kuin edellinenkin Ei, ei ja vielä kerran ei. Tällä kertaa päähenkilö on oslolainen omalääkäri Elin, joka on muuttanut vastaanotolleen asumaan sen jälkeen kun hänen uskottomuutensa on paljastunut aviomiehelle.

Elin ja nuoruuden poikaystävä Bjørn ovat tapailleet vuoden ajan, ja suhteen paljastuttua Elinin aviomiehelle Akselille Elin on muuttanut vastaanotolle, jossa hänen pitää piilotella vartijoilta. Elin ja Bjørn ovat tapailleet Elinin lapsuudenkodissa, joka on tyhjentynyt äidin jouduttua muistisairauden takia hoivakotiin. Lapsuudenkoti on täysin samanlainen kuin silloin kun Bjørn ja Elin ensi kerran tapailivat.

Vastaanotolla Elin kertoo usein asiakkaalle, mikä tämä tahtoo kuulla, mutta huoneessaan töröttävälle luurangolle Torelle hän kertoo todelliset mietteensä. Toisinaan Elinin itsehillintä pettää potilaan valittaessa kuviteltuja tai elämäntavasta johtuvia vaivojaan, ja hän kertoo potilaalle, mitä mieltä oikeasti on tämän tilasta. Potilas poistuu vihaisena ja tekee Elinistä valituksen, mikä ei liikuta Eliniä, toisinaan jopa provosoi häntä jatkamaan toimintaansa.

Elinin lapsuus on ollut ankea: viisivuotiaasta asti Elin on pitänyt kodin kunnossa ja hoitanut omat asiansa. Elin käyttäytyy kuin lapsuus ei olisi jättänyt häneen jälkiä, mutta nyt keski-iässä kaikki mennyt alkaa tulla esiin. Elinin äiti teki uraa ja vähät välitti Elinistä, joka syntyi äidin suhteesta perheellisen miehen kanssa. Aikuisena Elin on pitänyt oman perheensä korttitaloa pystyssä ja tehnyt kaiken metatyön: murtomaahiihtoon hurahtanut aviomies Aksel ei osaa (tai viitsi) tehdä mitään ilman Elinin käskyjä. Elin on yrittänyt havahduttaa Akselia omatoimiseksi, mutta ei ole onnistunut. Aikuiset lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja Elin on turvautunut alkoholiin. Hänellä on vain yksi ystävä, Gro.

Mielijohteesta Elin lähettää Facebookissa kaverikutsun Bjørnille, joka tarttuu syöttiin innokkaammin kuin Elin oli odottanut. Käy ilmi, että Bjørn oli haikaillut Elinin perään koko aikuisen elämänsä ajan; ei vähiten siksi, että Bjørnin aviovaimo Linda on kontrollifriikki nalkuttaja.

Kohonnut riski on keski-ikäiselle ja keskiluokkaiselle lukijalle vähän kuin terapiaa. Lykke näyttää kaikki keski-ikäisen ihmisen tavat kompensoida elämän merkityksettömyyttä ja hakea syitä itsensä ulkopuolelta fyysiseen ja henkiseen turtumukseen. Miten olla onnellinen, kun maailma on mitä on?

Mutta mihin kaikki toiminta tähtää, paitsi uuteen toimintaan, ja minne he kaikki ovat menossa. Sellaista voi istua ihmettelemässä kun ei ole enää itse menossa mihinkään. Kuvittelemme olevamme kuolemattomia ja haavoittumattomia, mutta ihon alla virtaa veri, ja koko ajan on olemassa katastrofin mahdollisuus. Millä minuutilla tai sekunnilla hyvänsä kaikki voi romahtaa, kukaan ei ole turvassa tässä niin sanotussa arjessa, jonka luulemme olevan kiveen hakattu mutta joka todellisuudessa on hiekkaan kirjoitettu, ja kohta tulee tsunami. Kaukaa katsottuna aalto näyttää niin pieneltä ja vaarattomalta. Vasta kun se kohoaa yllesi, huomaat miten valtava se on, mutta silloin on liian myöhäistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: