Pauliina Vanhatalo: Tuntemani maailma

Pauliina Vanhatalo: Tuntemani maailma
S&S 2021

Kesän aikana kyllästyn merkitsemään itseäni muistiin. Väsyttää kirjoittaa ensimmäisessa persoonassa ja käyttää omaa todellisuutta tekstin lähtökohtana. Pitkästyn kuin paraskin psykopaatti, ja alan kaivata kuvittelemista. Eikö riitä, että minun on pakko elää mieleni, tunnereaktioideni, taipumusteni ja valintojeni rajoissa? Täytyykö minun todella kirjoittaakin samassa ahtaudessa.

***

Pauliina Vanhatalo on kirjoittanut ainakin toistaiseksi viimeisen osan omaelämäkerralliseen sarjaansa. Tuntemani maailma on saanut alkunsa ennen koronapandemiaa, mutta kirjan aikana pandemia muuttaa arkea.

Vanhatalo on kirjoittanut Veera Vaahteran nimellä romaaneja, omalla nimellään omaelämäkerrallista kirjallisuutta ja suomentanut muun muassa Rebecca Solnitilta kaksi kirjoituskokoelmaa. Tänä keväänä ilmestyy Vanhatalon suomentamana Deborah Levyn esseitä.

Vanhatalon aiemmat omaelämäkerralliset kirjat ovat resonoineet omien elämänkokemusteni ja ajatusteni kanssa. Kun sain kirjastosta tämän trilogian päätösosan, hämmennyin: kirjassa tutkitaankin psykopaattien mielenmaisemaa. Ei houkuttanut lukemaan. Onneksi kuitenkin luin.

Psykopaatit järkyttävät meitä täydellisellä tunteettomuudellan. Vanhatalolle psykopaatit sen sijaan alkavat näyttäytyä uuvuttavan myötätuntostressin keskellä kadehdittavina kyvyssään olla välittämättä muiden ihmisten tunteista. Kirjoittaja on uupunut, koska rajat hänen ja muiden ihmisten (ja maailman) välillä hämärtyvät. Pienet ja isot asiat yhtä lailla ahdistavat.

Vaikka en itse olekaan samalla tavalla herkkä kuin kirjoittaja, tunnistan ahdistumisen maailman pahuuden edessä. Introvertti ja ekstrovertti minuus taistelevat taukoamatta sisälläni. Onneksi olen vähitellen oppinut kuuntelemaan kulloinkin tarvitsevinta minuuttani. Olen jopa melko itsekäs, koska tiedän, että jos toimin itseäni kohtaan väärin, väsyn. Tätä samaa ymmärtääkseni opettelee Vanhatalo kirjansa tekoprosessin aikana. Miten olla itselleen armollinen ja uskollinen ja silti tehdä osansa tässä maailmassa.

Nyt joudun kuitenkin myöntämään, ettei edes omaelämäkerrallinen kirjoittaminen suoraan henkilökohtaisista kipupisteistäni ole onnistunut vakauttamaan tunne-elämääni pysyvästi. Taiteellisten ideoiden toteuttamisen rinnalla kirjoittaminen on kyllä jäsentänyt ajatuksiani, lievittänyt kokemaani hätää ja auttanut avaamaan senhetkisiä solmuja, mutta niiden paikan ovat pian ottaneet uudet kysymykset, jotka tuntuvat yhtä polttavilta kuin aiemmat.

Omaelämäkerrallinen kirjoittaminen on keino jäsentää ajatuksia. Fiktion kirjoittaminen taas antaa mahdollisuuden kuvitella uusia maailmoja. Vanhatalo pettyy huomatessaan, että vaikka kirjoittaminen auttaa hetkellisesti, uusia huolenaiheita ilmenee koko ajan. Välillä väsyttää kuvittelu, välillä omaelämäkerrallinen kirjoittaminen. On hyvä, että hän taitaa molemmat.

Oppiessaan vetämään rajoja kirjoittaja voi lopettaa psykopaattien kadehtimisen. Toisille voi olla läsnä ilman, että hukkaa omia rajojaan.

Osallistuin viikonloppuna fiktionkirjoitustyöpajaan. Kirjoittamisen keinoja pohtiessani tajusin miten hirvittävästi kaipaan ulkopuolisia virikkeitä: taidetta, ystävien tapaamista, kahvilassa käymistä, tuntemattomien ihmisten satunnaisia kohtaamisia. Niiden puute alkaa valitettavasti näkyä sisäisessä maailmassani, mikä heijastuu sekä kirjoittamiseen että lukemiseen. En kirjoita vain itsestäni käsin, vaan kaikesta siitä, mikä maailmassa on.

Tuntemani maailma jättää tilaa lukijan omille ajatuksille. Vanhatalo kirjoittaa ilmavasti, pikemminkin kysellen kuin kertoen. Lukijalle on tilaa rivien väleissä.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s