Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Yaa Gyasi: Maa ja taivas

Yaa Gyasi: Maa ja taivas
Suom. Arto Schroderus
Otava 2020

Vasta vuosien kuluttua ymmärsin, että tässä maailmassa on vaikea elää. En tarkoita elämisen mekaniikkaa, sillä useimpien meistä ei tarvitse erikseen käskeä sydäntä sykkimään ja keuhkoja hengittämään. Useimmille meistä on mekaanisesti ja fyysisesti vaikeampi kuolla kuin elää. Mutta kovasti me silti yritämme kuolla.

Tiede ja usko, maahanmuutto ja masennus. Nämä kaikki isot teemat ovat Yaa Gyasin Maa ja taivas -romaanin punaisia lankoja. Harva kirjailija pystyy näin valtavia aihekokonaisuuksia nivomaan romaanin juoneen uskottavasti. Gyasi pystyy.

Maa ja taivas on romaani ghanalaisen maahanmuuttajaperheen elämästä Yhdysvaltojen Alabamassa. Näkökulmahenkilö on Gifty, perheen tytär, joka suree huumeisiin kuollutta veljeään ja opiskelee neurotiedettä Stanfordissa. Giftyn äiti on kasvattanut lapsensa yksin isä Chin-Chinin jätettyä heidät ja muutettua takaisin kotimaahansa. Muutettuaan opiskelemaan Gifty ottaa masentuneen äitinsä asumaan kanssaan, kun tämä lakkaa käymästä kirkossakin, joka on ollut äidin turva ja tuki siihen asti. Enää hän ei pärjää kotona yksin.

En ole psykologi tai historiantutkija tai yhteiskuntatieteilijä. Voin tutkia masentuneen eläimen aivoja, mutta minulla ei ole tapana miettiä, mitkä olosuhteet mahdollisesti ovat johtaneet masennukseen. Niin kuin kaikki muutkin, saan vain osan tarinasta, yhden rivin, jota voin tutkia ja hokea, painaa mieleeni.

Veli Nana on ollut lahjakas koripalloilija, mutta jää kerrasta koukkuun kipulääke oksikodoniin ja kuolee yliannostukseen. Perheessä herätyskristillinen usko on ollut vahva vaikuttaja, ja äiti käy poikansa kuolemaan asti kirkossa ja yrittää saada teini-ikäiset lapsensakin käymään jumalanpalveluksissa. Giftyn usko murenee veljen kuoltua, ja äitikin lamaantuu ja masentuu.

Gifty opiskelee neurotiedettä huippuyliopistossa ja keskittyy ihmissuhteiden sijaan tekemään laboratoriossa koe-eläimillään hiirillä kokeita: hän yrittää saada selville, mikä auttaisi hiiriä pääsemään irti riippuvuudesta proteiinijuomaan ja lopettamaan palkintohakuisen käyttäytymisensä. Eittämättä taustalla on halu selvittää, miksi veli jäi koukkuun huumeisiin.

Kun olin lapsi, kukaan ei koskaan lausunut sanoja ”rakenteellinen rasismi”. Me lausuimme hädin tuskin sanaa ”rasismi”. [S]iihen aikaan ei ollut, eikä ole vielä nykyäänkään, juuri kiinnostusta mustien ihmisten elämää kohtaan.

Giftyn veljeä Nanaa arvostetaan kirkossa ja koulussa niin kauan kuin hän pelaa hyvin. Jos ei pelaa, rasismi nostaa päätään. Gifty käy läpi perheensä tarinaa ja huomaa, ettei kirkkokaan ole rasismista vapaa.

Vasta yliopistossa Gifty ymmärtää, että hänen uskonnolliset kokemuksensa herättävät akateemisissa piireissä halveksuntaa. Uskonto ja tiede eivät sovi yhteen siinä maailmassa, jossa Giftyn pitäisi nyt elää ja josta hän etsii paikkaansa. Vaikka Gifty onkin vieraantunut siitä uskosta, jonka hän on omaksunut lapsuudessaan, on hänellä silti kokemus jostain, jota ei voi selittää tieteen keinoin. Mitä siitä pitäisi ajatella?

Gifty alkaa kirjoittaa päiväkirjaa veljensä kuoltua, ja se on puolittain rukousta. Uskonnollinen kieli on syvällä päähenkilössä.

Yaa Gyasi kirjoittaa uskottavasti tästä uskon ja epäilyn, uskonnon ja tieteen välisestä rajankäynnistä. Maahanmuuttajan luokkaretki ei ole kivuton.

Toisella romaanillaan Maa ja taivas Yaa Gyasi lunastaa ne lupaukset, jotka hän sai lukijoissa aikaan esikoisromaanillaan Matkalla kotiin, joka kertoi orjuudesta.

En koskaan rukoile, en koskaan odota, kuulenko Jumalan äänen, katson vain. Istun autuaassa hiljaisuudessa ja muistan. Yritän jäsentää, hahmottaa, ymmärtää koko vyyhtiä. Aina ennen kuin lähden sytytän kaksi kynttilää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: