Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Joel Haahtela: Hengittämisen taito

Joel Haahtela: Hengittämisen taito
Pienoisromaani
Kansi: Päivi Puustinen
Otava 2020

Kun isä paljasti kadottaneensa elämästään rakkauden, isä Nektarios sanoi, että hänen pitäisi elää niin kuin rakkaus silti olisi hänessä. Ja jos isä eläisi tarpeeksi kauan niin, rakkaus tulisi lopulta häneen.

Joel Haahtelan uusin teos Hengittämisen taito on pienoisromaani kuten edellinenkin Adèlen kysymys. Molemmissa päähenkilö myös etsii hengellistä tietään.

Hengittämisen taito ei aiheuttanut minussa Adèlen kysymyksen kaltaista haltioitumista ja ihailua. Tämä kirja onkin ehkä paremmin hengelliseen pohdintaan sopiva kuin puhtaasti kirjallinen teos, vaikka romaani toki tämäkin on.

Elää niin kuin rakkaus olisi meissä. Voisiko olla niin, että konditionaalista tuleekin totta. Ole se muutos, jonka haluat nähdä.

Haahtelan kahdessa viimeisimmässä romaanissa päähenkilö matkustaa syrjäiseen paikkaan: edellisessä Ranskan Pyreneillä sijaitsevaan luostariin ja tässä jälkimmäisessä Kreikkaan, syrjäiselle erakkosaarelle. Päivi Puustiselle kiitos kirjan henkeen sopivasta kannesta.

Haahtela kirjoittaa perhesuhteista tunnistettavasti ja pienieleisesti. Päähenkilö etsii itseään ja elämäänsä merkitystä. Matkalla ihminen saa etäisyyttä omaan arkiseen elämäänsä, ja matkalla olo herättää päähenkilöissä oivalluksia, joita ei kotona saa. Kauempaa näkee paremmin.

Kaamosaikana Kreikan erakkosaaren luonnon kuvaus saa kaipaamaan matkalle. Tänä aikana matkoista voi kuitenkin vain unelmoida. Suljen silmäni ja kuvittelen auringon valaiseman karun kreikkalaisen saaren ja sinisen Välimeren.

Hengitän syvään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: