Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Riitta Kylänpää: Utelias mieli – Claes Anderssonin elämä

Riitta Kylänpää: Utelias mieli. Claes Anderssonin elämä
Siltala 2020

Kirjailijan tehtävä on yrittää sanojen avulla tehdä näkyväksi ihmisen sisäinen todellisuus. Musiikki tekee sitä myös, mutta sen sisältöä ei voi samalla tavalla määritellä. Se on vain kauneutta, harmoniaa tai ristiriitoja.

Riitta Kylänpään kirja Utelias mieli. Claes Anderssonin elämä perustuu niin haastatteluihin Anderssonin itsensä kuin tämän läheisten, ystävien ja tuttavien haastatteluihin. Myös Anderssonin oma tuotanto, runot ja muut tekstit, ovat taustalla.

Claes Anderssonin mukaan kirjailija yrittää tehdä näkyväksi näkymätöntä.

Vähän samaa on terapiassa muutettavat muuttaen: terapeutti auttaa potilasta tuomaan näkyviin sen, mikä on piilossa ja aiheuttaa kärsimystä. Terapia oli Anderssonille myös väylä tutustua itseensä ja selvittää hankala isäsuhde.

Jouduin palauttamaan kirjan ennen kuin ehdin lukea sitä kokonaan. Kunnolla ehdin lukea yhden kolmasosan, ja lopuksi luin kirjoittamista ja terapiaa koskevat osuudet. Omissa runoissaan, joita kirjaan on myös sisällytetty, Andersson käsitteli myös sairauteen ja kuolemaan liittyviä ajatuksia pelottomasti.

Muistan lukeneeni Anderssonin kirjan luovuudesta jo parikymmentä vuotta sitten ja pitäneeni siitä. Ehkäpä luen sen nyt uudelleen.

Claes Anderssson on aina edustanut minulle vaatimatonta renessanssihahmoa: lahjakas niin monessa, ja silti jollain tavalla hauras, vaikka tosiasiassa kuitenkin vahva ja viisas ja pätevä. Psykiatri, kirjailija, muusikko ja poliitikko.

Politiikkaan hypyn muistan hyvin, ja ihmettelin sitä silloin. Anderssonin itsensäkin mielestä elämä politiikassa monine kiireineen vei terveyden. Toisaalta Andersson taisi itsekin elää polttaen kynttilää molemmista päistä.

Andersson oli minusta aina diplomaattinen julkisuudessa, mutta elämäkerrasta käy ilmi, että kyllä hänessä särmikkyyttäkin oli.

Kuuntelin äänikirjana taannoin Anderssonin omaelämäkerrallisen Seuraavaksi Jätkäsaari. Oton elämä 3 -romaanin. Tuntui kuin olisin päässyt kurkistamaan Anderssonin viimeisiin vuosiin sen kautta, vaikka suoraan autofiktiosta ei olekaan kyse. Otto on Claesin oloinen eläkkeellä oleva mies, joka tietää, että viimeistä näytöstä tässä jo elellään.

Seuraavaksi Jätkäsaaressa on käsitelty välirikkoakin, joka Oton ja hänen naispuolisen ystävänsä (tosielämässä ilmeisesti Tua Forsström on naisen esikuva) välille tuli. Kylänpään kirjasta käy ilmi, että välirikosta päästiin yli ja ystävät tapasivat vielä ennen Claesin kuolemaa. Minua jäi kuitenkin jonkin verran vaivaamaan, mikä mahtoi etäännyttää pitkäaikaiset ystävät. Etäisyyttä haki nimenomaan ystävä, eikä syy ilmeisesti koskaan päähenkilölle itselleen selvinnyt. Mitään riitaa ei ollut eron takana. Että noin fiksutkin ihmiset ovat ystävyydessä kuten me kaikki olemme: epävarmoja ja haavoittuvaisia.

Andersson teki pitkän työuran psykiatrina eri sairaaloissa ja laitoksissa. Mikään elämässä ei ollut hänelle vierasta. Päivätyön ohella hän teki kirjailijan uran ja vielä muusikkona keikkaili vapaa-ajat.

Kunpa meillä olisi maailmassa enemmän Anderssonin kaltaisia sivistyneitä poliitikkoja ja vaikuttajia, joilla on sydäntä ja tahtoa toimia heikompien hyväksi.

2 vastausta artikkeliin “Riitta Kylänpää: Utelias mieli – Claes Anderssonin elämä”

  1. Sano muuta, Andersson on eräs heistä, julkisuuden henkilöistä, jota henkilökohtaisesti tuntemattakin voi ikävöidä. Harvassa ovat nämä itsensä likoon laittavat, jotka näyttävät meille oman häpeänsä ja muut kamppailut että muilla olisi helpompaa.

  2. Hei Leena! Totta: vaikka ei henkilökohtaisesti ihmistä tunnekaan, voi häntä silti kaivata.
    Hyvää viikon alkua! Terveisin Arja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: