Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Ann Cathrine Bomann: Agathe

Anne Cathrine Bomann: Agathe
Suom. Sanna Manninen
Gummerus 2020

Aika valui lävitseni niin kuin vesi virtaa hanan ruosteisesta suuttimesta, jota kukaan ei viitsi vaihtaa. Lyijynharmaana sadepäivänä olin keskustellut vailla minkäänlaista kiinnostusta seitsemän potilaan kanssa ja jäljellä oli enää yksi ennen kuin voisin lähteä kotiin.

Miten viehättävä pienoisromaani Anne Cathrine Bomannin Agathe onkaan! Romaani on ilmestynyt tanskaksi jo 2017, mutta nyt olemme saaneet sen suomeksi. Hyvä niin, koska tanskaksi lukeminen ei ainakaan minulta onnistu, ja tämä nykyromaani oli kuin tarkoitettu minulle muutaman monisataasivuisen klassikon jälkeen.

Agathe Zimmermann on saksalainen nainen, josta tulee vastentahtoisen, eläkkeeseen päiviä laskevan ja työhönsä tympiintyneen 71-vuotiaan psykiatrin potilas. Psykiatri pitää vastaanottoa Pariisin rue des Rosettes -kadulla.

Agathea oli ilo lukea näinä aikoina. Psykiatrista rakentuu alussa synkkä kuva: mies on yksinäinen, eikä hänen elämänsä liity mihinkään tai keneenkään. Agathe puolestaan on toiselta psykiatrilta saanut vihjeen, että voisi jatkaa hoitoaan päähenkilön luona. Agathenkin elämänhalu on vähissä, mikä paljastuu, kun psykiatri eräänä päivänä seuraa häntä kotiin ja näkee tämän ikkunan läpi.

Päähenkilön aamukammassa työpäivät vähenevät, ja eräänä aamuna hän havahtuu siihen, ettei tiedä, montako keskustelua vielä on jäljellä. Jotain on tapahtunut Agathen tultua vastaanotolle. Päähenkilön elämään on tullut muutakin sisältöä kuin eläkkeen odottaminen.

Lue tämä, jos haluat lukea jotain Joel Haahtelan lyhytproosan kaltaista ja toivoa herättävää kaunokirjallisuutta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: