Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Laura Lähteenmäki: Sitten tuli sade

Laura Lähteenmäki: Sitten alkoi sade
WSOY 2020
Kansi: Anna Makkonen

Olemme osallisia toistemme tarinoissa – halusimme tai emme.

Laura Lähteenmäki on yksi liian vähälle huomiolle jääneistä nykykirjailijoista. Korkea aika, vuonna 2014 ilmestynyt evakkokuvaus, oli mielestäni koskettava ja psykologisesti tarkka. Sisällissodan vuoteen sijoittuva Yksi kevät (2018) on minulta vielä lukematta.

Sitten alkoi sade on moraalitutkielma romaanin kaavussa. Miten ihminen toimii elämässä ja miten oma toiminta vaikuttaa itseen ja toisiin? Miten paljon omaan elämäänsä voi vaikuttaa maailmassa, jossa kaikki eivät moraalista välitä?

Romaanissa on kaksi erillistä tarinalinjaa, jotka pysyvät erillisinä melko pitkälle. Lähteenmäki pitää silti jännitteen yllä ja kietoo lopulta hienosti tarinalinjat yhteen. Romaanin rakenne onnistuu siinä, missä moni romaani ei: tarinan kuljettamisessa kohti käännekohtaa ja loppua ilman että lukija väsähtää tai putoaa kärryiltä.

Totta kai ihmisten pitää vaihtua elämässä. Jos jokainen vuosien varrella tavattu ihminen roikkuisi edelleen mukana, heitä olisi yksinkertaisesti liikaa. On siis oikein, että lapset kasvavat ja ihmiset vaihtuvat: joku jää, toinen tulee, kolmas unohtuu, neljäs kuolee. Aina se ei vain kierry itselle sopivana aikana, itselle parhaassa järjestyksessä.

Ojó on kaukana kotoa, vieraassa maassa. Hänen kuvitelmansa paremmasta elämästä ovat muuttuneet selviämistaisteluksi. Nyt hän odottaa lasta eikä tiedä miten lapsensa tässä maailmassa elättäisi.  Ojó löytää väliaikaisen turvan yksinäisen ja katkeran naisen luota, joka myös elää yksin kaukana kotoa. Ojó pelkää hänet maahan saattanutta miestä, joka haluaa vain hyötyä hänestä. Asunnon ulkopuolella on turvatonta. Ojó elää hetkestä hetkeen, päivästä päivään, tulevaisuutta hän ei näe.

Meilläpäin sanotaan, että käärme synnyttää vain pitkiä asioita. En ole ikinä ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa. Mutta tässä kun makaan, alkaa pikkuhiljaa valjeta. Se meinaa tietenkin sitä, ettei minustakaan voinut tulla muuta kuin mitä olin. Että mitä oikein kuvittelin.

Toisessa tarinalinjassa ollaan Suomessa. Paula on jäänyt leskeksi ja menettänyt parhaan ystävänsä. Avioliitto ei ollut loppuvuosina enää onnellinen, mutta silti hän suree sitä, että tytär on jättänyt miehensä ja elää uutta elämänvaihetta. Työelämässä vielä oleva Paula ei oikein tiedä, mitä tekisi elämälleen.

En mene tarkemmin romaanin tapahtumiin, koska haluan jättää löytämisen ilon lukijalle. Mutta toivon, että Sitten tuli sade löytää paljon lukijoita. Lähteenmäki on onnistunut käsittelemään oman aikamme yksilöllisiä ja yhteisöllisiä ongelmia kiinnostavasti ja uskottavasti. ”Olemme toistemme elämässä – halusimme sitä tai emme.” Yksikään ihminen ei ole saari eivätkä sanamme ja tekomme jää vain meidän elämäämme.

Yksi vastaus artikkeliin “Laura Lähteenmäki: Sitten tuli sade”

  1. Lähteenmäki kirjoittaa tyylillä ja taituruudella. Tämä nousi suosikiksi hänen kolmesta aikuisten kirjasta. Olen lukenut kirjailijalta myös yhden upean nuorten kirjan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: