Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Inka Nousiainen: Mustarastas

Näyttökuva 2020-12-30 kello 0.52.01

Inka Nousiainen: Mustarastas
WSOY 2019

Jo ennen lähtöä äiti oli aavistanut pahaa. Pihapiirissä oli alkanut pyöriä mustarastas, jota ei ollut näkynyt aiemmin.

Onko mitään oman lapsen kuolemaa pahempaa kuin se, että lapsi katoaa teille tietymättömille? Miten sellaisesta voi selvitä? Inka Nousiaisen Mustarastas on romaani, joka yrittää pukea sanoiksi tätä keskenjäänyttä tarinaa.

Tarinan taustalla on oikea tapahtuma. Näyttelijä Eeva Soivion abiturienttiveli katosi ruotsinlaivalla 1989 jäljettömiin. Sisko oli veljen katoamisen aikaan vasta 12-vuotias.

Yksi tapa selvitä on uskoakseni kertoa itselleen sellainen tarina, jonka kanssa selviää elämässä eteenpäin. Mustarastas ei ole kuitenkaan kertomus äidin näkökulmasta, vaan sisaren. Eeva Soivio kirjoitti tapahtumasta ensin Mustarastas-monologin Kom-teatteriin. Harmittaa, että jouduin perumaan aikanaan paikkani tuohon esitykseen.

Nyt sain lukea tarinan Inka Nousiaisen kirjoittaman romaanin sivuilta. Nousiainen on kirjoittanut romaanin hänen ja Eeva Soivion yhteisten keskustelujen pohjalta.

Aihe on herkkä: miten perheenjäsenen katoamisesta voi kirjoittaa niin ettei tallo toisen kokemusta jalkoihinsa, ja silti kirjoittaa itsenäinen romaani? Nousiainen sanoittaa perheeseen jäänyttä surua ja kaipausta rivien väliin hienovaraisesti ja kunnioittaen.

Mitä sitten voi tehdä, silloin kun ei voi tietää? Silloin pitää päättää itse. Pitää itse keksiä loppu tarinalle, joka jäi kesken. Pitää luoda se ja uskoa siihen, muutoin ei saa ikinä rauhaa. Muutoin jää jatkuvaan limboon ja lopulta ruhjoutuu itse sinne laivan potkuriin, kun mieli hajoaa siihen ettei tiedä.

Uskon että ihmismieli haluaa kirjoittaa keskenjääneet tarinat valmiiksi, jotta niiden kanssa on helpompi elää ja jotta pääsee omassa elämässä eteenpäin. Mutta on taatusti lähes ylivoimaisen vaikeaa luopua toivosta ja siitä, että kadonneen kohtalo joskus selviää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: