Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen
WSOY 2019
Kansi: Satu Kontinen

Minä olen niitä, joille luonto puhuu. Niin kuin nyt tuokin rantarinteellä kasvava mänty. Sen latva kasvaa vinoon kuin sitä olisi taimena painettu alas.

Heti alkuun on sanottava, että jos luet Johanna Venhon romaanin Ensimmäinen nainen, muista katsoa myös suojapaperin alle. Sieltä löytyy Essi Renvallin piirros Sylvi Kekkosesta.  Se on tärkeä romaanin sisällön kannalta. Kansisuunnittelu on Satu Kontisen upeaa työtä. Itse olisin pitänyt Essi Renvallin piirroksesta jopa kantena enemmän kuin suojapaperin perinteisestä tyylistä. Sinänsä varsinainen kansikin on hienosti linjassa romaanin sisällön kanssa, jotenkin häilyväinen, kuten Sylvikin romaanin Katermassa.

Johanna Venhon neljäs romaani keskittyy Sylvi Kekkosen elokuiseen Katerman vierailuun. Mökillä Sylvi lukee vanhoja päiväkirjojaan ja käy sisäistä vuoropuhelua äskettäin edesmenneen Marjaliisan kanssa, jonka reaalimaailman vastine on kirjailija Marja-Liisa Vartio. Romaanin toisessa tasossa kuvanveistäjä Essi Renvall, Sylvin ystävä , työstää veistosta maan ensimmäisestä naisesta, mutta työ ei oikein etene. Renvallin mielestä Sylvin olemus pakenee hänen käsistään, Sylviä on vaikea vangita veistokseen.

Katermassa Sylvi kertaa elämäänsä Urho Kekkosen puolisona, sitä millaista on kun rakkausavioliitosta tulee vähitellen ystävyysavioliitto. (Spekuloin tässä tietysti, , mutta yleisesti lienee melko tunnettua, että Kekkosella oli toisia naisia: romaanissakin nämä mainitaan.) Ja ennen kaikkea Urho Kekkosella oli vahva politiikan tekemisen nälkä, mikä Sylviltä puuttui. Urho oli julkinen ihminen, juoksi ja hiihtikin näyttääkseen, Sylvi hyvin yksityinen ihminen. Vuosien varrella Sylvi hakee omaa paikkaansa vaimona ja toisaalta äitinä, mutta myös kirjailijana. Elämässä ja politiikassa Urho oli päähenkilö, Sylvi sivuhenkilö. Johanna Venhon romaanissa Sylvi on vihdoinkin oman elämänsä päähenkilö.

Kirjoitin päiväkirjaa, sen avulla jaksoin. Oli vuosia, joina kirjoitin paljon, päiväkirja oli neuvonantajani, se oli kuuntelijani ja uskottuni, ainut joka kertoi minulle mitä tehdä.

Sylvi Kekkosen ensimmäinen julkaistu teos, aforismikokoelma Kiteitä (1949), ilmestyi ennen kuin Kekkoset olivat vielä presidenttipari. Teos sai osalta modernisteilta nihkeän vastaanoton. Sylvi Kekkosen kirjallinen ura kuitenkin jatkui pienimuotoisesti. Tamminiemessä kokoontui Sylvin kutsusta myös kirjallinen salonki, Sylvi luki paljon ja hioi myös miehensä puheita ja kirjoituksia, toimi eräänlaisena editorina miehelleen siis. Kirjoittajina Urho ja Sylvi olivat hyvin erilaisia: UKK naputteli tiiviisti ja lennokkaasti, sivalsi terävästi kun taas Sylvi lähestyi kieltä hienovaraisemmin. Sylvi hioi särmiä Urkin pahimmista solvauksista.

Urhon ajatus on kasassa kuin hyvin koottu halkopino. Kuivaa napakkaa koivupuuta, senkun uuniin viskelet.

Romaani näyttää ”Sylvi Kekkosen”, joka on ristiriitainen hahmo: äidin on vaikea luopua aikuistuvista pojistaan Matista ja Tanelista, ja näiden vaimot saavat tuta kitkerän anopin kielen.

Sylvi käy päänsisäistä keskusteluaan Marjaliisan ja itsensä kanssa. Viikon lopulla kaikki on sanottu ja käyty läpi. On aika palata Tamminiemeen, arkeen ja aikataulutettuun elämään.

Johanna Venho tavoittaa hienosti romaanin ajan eetoksen ja kirjoittaa päähenkilöstä monitasoisen ja uskottavan aikansa ihmisen. Ensimmäinen nainen on tyylikäs romaani, joka täydentää hienosti suomalaisten naisten fiktiivisten elämäkertojen kenttää. Ensimmäisen naisen rinnakkaisteos voisi olla vaikkapa Minna Rytisalon Minna.

Aina jokin liike meissä toteutuu. Jokin muutos tapahtuu. Vaikka se ei olisi se, mistä oli haaveiltu, se on kuitenkin elämä.

Yksi vastaus artikkeliin “Johanna Venho: Ensimmäinen nainen”

  1. Tämä oli vaikuttava ja hieno henkilökuva ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: