Erin Kelly: Älä jää pimeään

Erin Kelly: Älä jää pimeään
Suom. Päivi Pouttu-Delière
Gummerus 2019
Ennakkolukukappale

Täydellisen auringonpimennyksen varjo on juuri väistynyt, kun Laura joutuu väkivaltaisen kohtauksen silminnäkijäksi festivaaleilla Cornwallissa. Hänen keskeyttämänsä mies kieltää kaiken, nainen näyttää kiitolliselta. On vain sana sanaa vastaan. Laura ja hänen poikaystävänsä Kit hälyttävät poliisin paikalle, ja sillä hetkellä neljä elämää muuttuu iäksi.

Erin Kellyn psykologinen dekkari Älä jää pimeään kehii tarinaansa auki auringonpimennysten ympärillä. Pääasiassa aikatasoja ja paikkoja on kaksi: vuosituhannen vaihde Cornwallissa ja romaanin nykyhetki eli vuosi 2015 Lontoossa ja Törshavnissa. Päähenkilöitä ovat Kit ja Laura sekä Cornwallissa epämiellyttävästä tilanteesta paljastetut Beth ja Jamie. Näyttää siltä, että Jamie on raiskannut Bethin. Seuraa oikeudenkäynti ja tuomio. Kuluu viisitoista vuotta ja vanhat tapahtumat alkavat näyttää erilaisilta, ja selvitättämättömiltä.

Täydelliset auringonpimennykset ovat Kitin intohimo. Hän matkustaa – toisinaan Lauran kanssa – ympäri maailmaa pimenevän auringon perässä. Kun kuu peittää auringon, koko luonto reagoi. Ihminenkin pysähtyy ja ihmettelee pimeyttä ja hiljaisuutta hetken aikaa.

Sain kirjasta ennakkolukukappaleen. Kuten aiemmin olen todennut, luen melko vähän dekkareita. Päätin kuitenkin lukea tämän, koska kehyskertomus kiinnosti. En joutunut pettymään: sain arvailla ihan loppuun tapahtumien oikeaa laitaa ja sitä, miten niistä päästään eteenpäin. Kirjailija on taitava siinä, miten tipoittain hän antaa tietoa lukijalle ja mahdollisuuden ymmärtää kokonaisuutta.

Dekkarissa on oltava jännite, ja tässä se pysyy yllä – ja jopa kasvaa – loppua kohti. Piinaavat kysymykset vaivaavat lukijaa. Kuka teki mitä ja miksi? Mitä oikeasti tapahtui viidentoista vuoden aikana?

Älä jää pimeään on ensimmäinen Erin Kellyltä suomennettu teos. Brittikirjailija vierailee Suomessa Dekkariviikolla 13.–15.6.2019.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s