Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Rachel Cusk: Ääriviivat

Rachel Cusk: Ääriviivat
Suom. Kaisa Kattelus
S & S, 2018

Miehen puhuessa hän oli alkanut nähdä itsensä muotona, ääriviivoina joita yksityiskohdat kehystivät muodon itsensä pysyessä tyhjänä. Silti tämä muoto, vaikka hän ei vieläkään tiennyt, mitä se sisälsi, auttoi häntä ensimmäisen kerran selkkauksen jälkeen hahmottamaan, kuka hän nykyään oli.

Suomalainen kustantaja kertoo kotisivuillaan Rachel Cuskista näin:
”Cusk on yrittänyt kehittää uudenlaisen kerrontatavan, joka voisi kuvata henkilökohtaista kokemusta ilman subjektiivisuuden ja kirjaimellisuuden poliittista painolastia, vapaana tarinallisuuden konventioista. Projektista syntyi poikkeuksellinen romaanitrilogia: Outline, Transit ja Kudos.”

Cusk vierailee myös Helsinki Litissä 17.–18.5.2019:

Luin Ääriviivat suurin odotuksin. Jonkin verran ristiriitaiset ajatukset romaanista jäi. En ehkä tavoita tuota kustantajan mainitsemaan poikkeuksellisuutta. Myönnän, ettei minulle äkkipäätään muistu mieleen vertailukohtaa aiemmasta kirjallisuudesta, mutta en silti usko, että Cusk olisi ensimmäinen, joka pyrkii häivyttämään kerronnan subjektin. Jos sinulle tulee mieleen joku esimerkki, kerro ihmeessä!

Romaani itsessään on ihan hyvä. Jotakin siitä jäin kuitenkin kaipaamaan. Ehkä onkin paras lukea ensin myös jatko-osat, Siirtymä, joka ilmestyy piakkoin suomeksi, ja viimeinen osa Kudos (ei vielä suomenkielistä nimeä), joka sekin suomennetaan. Ehkä minullakin on enemmän sanottavaa, kun trilogia kokonaisuus hahmottuu. Ensimmäisen osan perusteella kyse näyttäisi olevan keski-ikäisen, avioeron kokeneen naisen identiteetin hakemisesta: kun vierellä ei ole enää puolisoa, joka määrittelee sinut, pitää omalle elämälle löytää uusi sisältö.  Päähenkilö kysyy: Kuka minä oikeasti olen?

Kun havahtuu olennaisten kysymysten äärelle keski-iässä, huomaa, että aikaa ei olekaan loputtomasti.

Mutta kun hän palasi taas maailmaan, hänelle ääriviivat olivat yhä teräviä, odotukset kirkkaita: joskus hänestä tuntui kuin hän olisi tullut juhliin juuri kun kaikki muut tekivät jo lähtöä, valmistautuivat käymään levolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: