Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Olli Jalonen: Taivaanpallo
Otava 2018

Ajalla on suunta mutta historia on juuri sitä miten milloin ylöskirjoitetaan.

***

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2018 voittanut Taivaanpallo on maailmanluokan kirjallisuutta. Sanon näin, vaikka itse takkusinkin sen kanssa viikkotolkulla.

Romaani jakautuu kolmeen osaan ja kattaa vuodet 1679–84. Taivaanpallo alkaa Saint Helenan saarelta, jatkuu Anguksen matkassa salamatkustajana, sittemmin kansipoikana laivassa Lontooseen ja päättyy Walesiin, jonne Angus on päässyt herra Halleyn oppipojaksi tutkimusmatkalle Lontoosta. Lontoossa Angus pääsee Edmund Halleyn oppipojaksi, yhteiskunnassa taikausko ja tiede taistelevat keskenään, toisaalta anglikaaninen kirkko ei ole vielä vakiinnuttanut asemaansa reilussa sadassa vuodessa ja katolisen kirkon perään haikailijoita, salakatolilaisia epäillään salaliitosta.

Miksi romaani on sitten on niin upea? Ensinnäkin siksi, että kirjailija on rakentanut maailmankirjallisuuden kertomuksen, ei pelkästään suomalaista tarinaa. Päähenkilöt ja miljöö, aikakausi ja sen aatteet on sisäistetty, ja toisaalta niiden pohjalle on rakennettu universaali tarina, joka kantaa loppuun saakka. Uskonkin, että kirjan käännösoikeudet myydään anglo-amerikkalaiseen maailmaan pian.

Taivaanpallon alku on verkkainen ja koetteli ainakin minua. Sinnittelin, koska olin kuullut hyviä arvioita romaanista. Kerronta on muutenkin hieman koukeroista, mikä kuuluu kuvattuun aikakauteen ja asiaan, mutta vaatii lukijalta keskittymistä. Saint Helenan saaren arkinen elämä ja eri intressipiirien kuvaus vaatii myös lukijalta hieman taustatietoja. Jalonen on kuitenkin mestari mennessään päähenkilön nahkoihin ja selvästi omimmalla alueellaan tähtitaivaan parissa. Tähtitiede eli astronomia on ilmeisesti  Jalosen mieliaihe, onhan hänen läpimurtotrilogiansa saanut kokoavaksi nimeksi Yksityiset tähtitaivaat (1999) ja toisaalta kymmenen vuoden takaisessa 14 solmua Greenwichiin -romaanissa (2008) purjehditaan siinäkin Edmund Halleyn juhlavuoden merkeissä.

Vaikka Taivaanpallon lukeminen olikin työlästä, uskon, että romaani kestää aikaa ja ansaitsee paikkansa kotimaisten klassikkojen joukossa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: