Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Michelle Obama: Becoming

Michelle Obama: Becoming
BookBeatin äänikirja
Lukija: Michelle Obama
Crown Publishing House, Penguin/Random House 2018

***

Your story is what you have, what you will always have.
It is something to own.

***

Michelle Obaman omaelämäkerta Becoming oli viimeinen kirja, jonka luin tänä vuonna. Tai oikeastaan kuuntelin, kun Michelle Obama puhui juuri minulle, kertoi juuri minulle omaa tarinaansa. Intiimi kokemus, sillä Obama on hyvä lukija. Hänellä on sointuva ja vivahteikas ääni, ja häntä on miellyttävä kuunnella.

Becoming jakaantuu kolmeen osaan, Becoming Me, Becoming Us ja Becoming More. Näistä kaksi ensimmäistä olivat ehdottomasti kiinnostavampia kuin kolmas, jossa käydään läpi Valkoisen talon aikaa ja elämää presidentin puolison näkökulmasta. Kolmannessa osassa oli kuitenkin luettelomaisuutta, joka söi kiinnostavuutta. Siinä myös viittaukset suurempaan tarinaan, Amerikan tarinaan, alkoivat puuduttaa, mutta ilmeisesti amerikkalaista elämäkerrallista teosta ei voi kirjoittaa olemalla hiukan patrioottinen. Toisaalta on ymmärrettävää, että Valkoisen talon nykymenon seuraaminen tuskastuttaa.

Michelle Obama on hyvä tarinankertoja ja kirjoittaja. Becoming on eittämättä hieno omaelämäkerta: samalla sekä yksityinen että yleinen, intiimi mutta ei liian intiimi. Englannin sana dignified kai kuvaisi parhaiten tätä. Kirjoittajalla on näkemystä ja kykyä kirjoittaa oma tarinansa osaksi isompaa tarinaa, ja hän tekee sen tyylikkäästi.

Oman äänen ja oman elämän merkityksen löytäminen ovat Michelle Obaman teoksen ydinsanoma. Jokaisen tarinalla on merkitystä, kirjoittaja painottaa. Hän myös muistaa korostaa joka käänteessä omia juuriaan ja lähtökohtiaan ja sitä, että koulutuksen avulla on mahdollista nousta yhteiskunnassa vaikuttajaksi. Jokainen voi vaikuttaa melko suuressa määrin oman elämänsä kulkuun.

Viimeistään nyt saamme unohtaa toiveet Michelle Obaman pyrkimisestä presidentiksi. Hän kertoo, ettei ole kiinnostunut politiikasta, ja että miehensä poliittiset pyrkimykset olivat hänelle koko ajan hankala asia. Hän kannustaa ihmisiä aktiivisuuteen ja tuki miestään tämän uralla, mutta ei missään vaiheessa ole harkinnut omaa poliittista uraa. Kuten hän itse sanoo, se ei ole häntä varten.

Kirjasta käy hyvin ilmi, miten erilaisia Michelle ja Barack Obama ovat. Michelle rakastaa yksityiskohtia, haluaa suunnitella asiat tarkkaan ja noudattaa suunnitelmiaan. Barack puolestaan on parhaimmillaan kaaoksessa, viihtyy yksin, lukee paljon ja imee tietoa itseensä. Aviopari ymmärtää toisiaan hyvin, mutta käy myös pariterapiassa, jossa Michelle alkaa tajuta, että hänen on pidettävä kiinni omista tarpeistaan, jotta parisuhde toimisi. Ei ole helppoa löytää omaa ammatillista polkuaan sellaisen ihmisen rinnalla, jolla on vahva palo muuttaa maailmaa paremmaksi ja astua aina uusiin saappaisiin.

Becoming sisältää myös arkipäivän anekdootteja, huumoria ja kurkistuksen kansakunnan kaapin päälle. Millaista on elää jatkuvan huomion kohteena, turvamiesten ympäröimänä, luopua yksityisyydestään ilman omaa halua?

Kirjasta huokuu kertojan halu nostaa oma tarina esimerkiksi muille, rohkaista muita olemaan ylpeitä omasta tarinastaan. Itseään ei pidä nostaa muiden yläpuolelle, mutta ei myöskään saa vähätellä itseään muiden rinnalla. Oman äänen löytäminen on tärkeää, koska jos ei puhu omasta elämästään käsin, mistä käsin voi ylipäänsä puhua?

Michelle Obaman tarina on vain yksi monista, ja kaikki tarinat ovat yhtä arvokkaita.

I’m an ordinary person who found herself on an extraordinary journey. In sharing my story, I hope to help create space for other stories and other voices, to widen the pathway for who belongs and why. [–] There’s power in allowing yourself to be known and heard, in owning your unique story, in using your authentic voice.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: