Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Kirjafestivaali Helsinki Lit 2019

Käännöskirjallisuusfestivaali Helsinki Lit on parasta, mitä Helsingissä on viime vuosina kirjallisuuden parissa syntynyt. Toukokuussa päästään taas kuuntelemaan kirjailijoiden ja kääntäjien haastatteluja, joissa paneudutaan kirjoihin ajan kanssa. Helsinki Litissä palkitaan myös menneen vuoden paras käännöskirja Jarl Helleman -palkinnolla.

Ensimmäinen julkistus tulevan tapahtuman kirjailijoista on Rachel Cusk! Cuskin trilogiasta Outline, Transit ja Kudos on sanottu: ”Cusk on yrittänyt kehittää uudenlaisen kerrontatavan, joka voisi kuvata henkilökohtaista kokemusta ilman subjektiivisuuden ja kirjaimellisuuden poliittista painolastia, vapaana tarinallisuuden konventioista.” Trilogiasta on suomennettu jo ensimmäinen osa, Ääriviivoja (2018, suom. Kaisa Kattelus), ja toinen osa Siirtymä ilmestyy maaliskuussa 2019.

Helsinki Litin kirjailijat ovat lähes poikkeuksetta olleet kiinnostavia, ja myös haastattelijat ovat onnistuneet. Tänä vuonna ehdin Helsinki Litiin vain lauantai-illaksi, ja kiirehdin Savoyhin Domenico Starnonen vuoksi.

Häneltä on suomennettu Solmut (suom. Leena Taavitsainen-Petäjä). Kiiltomadon kirja-arvostelussa Hertta Hulkkonen tiivistää sen ”perhe-elämän piinaavaksi läpivalaisuksi”. Ensi maaliskuussa ilmestyy Kepponen, josta Helsinki Litin ohjelmajohtaja Philip Teir oli niin vaikuttunut luettuaan sen englanniksi, että kesällä Italian lomalla kävin ostamassa Starnonen kirjat italiaksi. Alkuperäisteosten kannet ovat upeat.


Kuvassa kirjoittaja hakee omistuskirjoitusta Domenico Starnonelta.
Kuva: @ Saara Autere / Helsinki Lit. Julkaistu Helsinki Litin luvalla.

Helsinki Lit on ihana festivaali. Parasta on, että Yle myös tallentaa haastattelut, ja ne ovat suorana katsottavissa Yle Teemalta tai Areenasta ja myöhemmin Areenasta tallenteina tekstityksin niille, jotka eivät pääse paikan päälle.

Kevättä ja uusia ohjelmajulkistuksia odottaessa toivotan mukavaa viikonloppua kaikille!

*****

PS Kävin äsken vilkaisemassa kustantajien kevään 2019 luetteloita. Minusta Cuskin suomalaisen kustantajan S&S:n julkaisuohjelma näytti kaikkien kiinnostavimmalta.
(http://kustantamo.sets.fi/artikkelit/kevat-2019/)

PPS En uskalla julkaista selattavia luetteloita blogissani ilman lupaa.)
Mutta ei hätää: kaikki löytyvät googlaamalla ”kevät 2019 kustantajan nimi” Mikä kevään tarjonnassa kiinnostaa sinua?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: