Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Välitilinpäätös

Blogin luvut: 5, 150, 150.

Siitä on viisi vuotta, kun kirjoitin ensimmäisen postauksen Yökyöpeli hapankorppu lukee -blogiin. Aiheena oli Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon uusi suomennos. Blogista tuli tapa kirjoittaa säännöllisesti: yleensä olen kirjoittanut noin kerran parissa viikossa, joskus useamminkin. Ennen tätä postausta julkaisuja on 150. Blogin Facebook-sivuilla on 150 seuraajaa, varsinaisella blogisivustolla enemmän seuraajia ja lukijoita. Kasvu on ollut orgaanista, yhtään mainosta en ole ostanut. Lukijamäärä on silti pieni, myönnän. Ehken ole osannut kirjoittaa siten, että lukijat kiinnostuisivat. Kenties tämä blogi onkin  enemmän lukupäiväkirjani kuin ilmiö.

***

Tänä kesänä luin paljon – kuten aina kesällä. Juuri nyt blogi raahautuu pahasti lukemani perässä.

Olin ajatellut kirjoittaa tänään koonnin niistä kirjoista, jotka viime viikkoina olen lukenut. Sen teenkin, mutta äsken tajusin itsellenikin yllätykseksi kirjoittavani välitilinpäätöstä.

Tätä kirjoittaessani olen avoin kokeilemaan jotain uutta. Haluaisin hyödyntää videoitakin blogissa, mutta WordPressin alusta ei lataa videoita suoraan, joten ensin pitäisi avata  Youtube-tili, johon voisin täältä linkittää vidot. Kattellaan.

Yökyöpeli hapankorppu on myös instassa, joskin vain oman henkilökohtaisen profiilini biossa. Blogin instasivu ei tunnu tarkoituksenmukaiselta nyt, kun seuraajia ei kuitenkaan ole satoja saati tuhansia.

Tavoitteeni viisi vuotta sitten oli analysoida lukemiani kirjoja. Nyttemmin blogista on tullut lähinnä lukupäiväkirja. Toivottavasti olen oppinut kirjoittamaan vähän paremmin, ja nasevaa tiivistämistä olen yrittänyt opetella, samoin näkemykseni rohkeampaa ilmaisua.

Kotimaisten kirjablogien yhteisöön kuuluminen on antanut uusia näkemyksiä lukemisen merkityksestä, vaikken olekaan kovin yhteisöllinen ihminen. Kirjablogit ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa kirjakentässä ja toimivat omalla tavallaan lukemisen edistäjinä. Lähes poikkeuksetta kirjablogeja kirjoittavat blogistit tekevät sen vapaa-ajallaan, allekirjoittanut usein öisin, ja tekevät tätä pelkästä asianharrastuksesta, ilman palkkioita. Satunnaisia näytekappaleita ja kutsuja kirjajulkkareihin saaneena voin vakuuttaa, etten niiden takia kirjoita, vaan siksi että haluan makustella lukukokemustani. Ne muutamat kommentit, joita blogiini on tullut, ilahduttavat aina. (Itsekään en juuri kommentoi toisten blogeja, yleensä ihan vain laiskuudesta tai siksi, että kommentointi saattaa vaatia rekisteröitymistä tai muuta vastaavaa.

Kaiken kaikkiaan, vaikka välillä mietin, onko tässä MITÄÄN järkeä, kirjoitan silti  edelleen. Blogi on tehnyt tehtävänsä, ja olen tottunut säännölliseen kirjoittamiseen. Nyt annan itselleni vähän vapautta olla kirjoittamatta jokaisesta lukemastani kirjasta yhtä perinpohjaisesti. En aiemminkaan ole kirjoittanut kaikista lukemistani kirjoista, joko siitä syystä, että kirja ei ole herättänyt ajatuksia, tai siitä syystä että se on herättänyt ajatuksia, jotka olen halunnut pitää ominani yksityisyyden vuoksi. Tai sitten ihan vain kiireen vuoksi. Joka tapauksessa blogista voin edelleen tarkistaa milloin vain, mitä ajatuksia kirjat ovat minussa herättäneet.

Blogin kirjat ovat koko viiden vuoden ajan valikoituneet enimmäkseen oman kiinnostukseni pohjalta. En ole kriitikko enkä objektiivinen. Harrastus on harrastus vain, jos se tuo iloa. Maailmassa on niin paljon kirjoja, etten voi niitä kaikkia lukea kuitenkaan. Enkä halua. Joistakin kirjoista olen kirjoittanut kriittisiaäkin arvioita, mutta koska pääosin kirjoitan kirjoista, jotka kiinnostavat minua, kovin montaa lyttäystä en ole kirjoittanut. Yleensä kirjasta nousee jokin teema, joka puhuttelee, ja olen siitä kirjoittanut.

***

Viiden vuoden aikana kirjablogien suosio on vakiintunut, mutta myös uusia kirjailmiöitä on koettu. Näistä mainitsen äänikirjat ja kirjapodcastit. Äänikirjafania minusta ei ole tullut, mutta onneksi moni muu on ne löytänyt. Kirjapodcasteihin olen sen sijaan hurahtanut, niitä kuuntelen varsinkin kuntosalilla. Sivumennen-podcastin Jonnasta ja Johannasta on tullut minulle oman virtuaalisen lukupiirini jäseniä.

Lukija ei ole koskaan yksin.

***

Parin viime viikon aikana olen lukenut hyvinkin erilaisia romaaneja. Yaa Gyasin Matkalla kotiin (kuva postauksen alussa) on pakahduttava romaani orjuudesta, Edward St Aubynin Loistava menneisyys (Patrick Melrose -sarjan 3 ensimmäistä osaa) paljastaa brittiläisen yläluokan pinnallisen tyhjyyden, ja se on kirjoitettu riemastuttavan tarkkanäköisesti ja Henrietta Rönkkösen Bikinirajatapaus ja muita sinkkuelämän iloja on rohkea ja räävitön, tärkeä kirja sinkkuelämän tabujen murtamiseksi. Pirkko Soinisen Ellen. Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja oli tällaiselle Firenzen-rakastajalle yhtä juhlaa, mutta myös tinkimättömän taiteentekemisen puolustus. Anniina Tarasovan Venäläiset tilikirjani taas yllätti sujuvalla juonenkuljetuksellaan, Venäjän paikallistuntemuksen hyvin hyödyntävänä dekkarina.

 

***

Tulevina viikkoina jatkan Ellen Thesleffin elämäntarinan parissa, sillä hain tänään kirjastosta Hanna-Reetta Schreckin Minä maalaan kuin jumala -teoksen Thesleffistä. Ostin myös Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan, luulen -romaanin. Keväällä hankkimani englanninkieliset teokset odottavat myös aikaa parempaa. Domenico Starnonen Solmut myös lukupinossa. Syksyltä odotan eniten Taina Latvalan Venetsialaisia (Latvalan teoksissa on myös mieluiseni taidekannet) ja eläkkeellä olevan ulkomaankirjeenvaihtaja Eeva Lennonin muistelmateosta Eeva Lennon, Lontoo.

Loppuun vielä katkelma Ellenin fiktiivisestä Firenzen-päiväkirjasta. Se muistuttaa siitä, miten tärkeää on säilyttää kyky nähdä.

Tällaisessa ympäristössä voi tavattoman helposti menettää kyvyn nähdä – tarkoitan nähdä oikeasti, syvästi, pinnan alle, nähdä sekin, mitä ei yleisesti pidetä viehättävänä ja löytää sen ainutlaatuisuus.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: