Unna Lehtipuu: Timanttipesula

Unna Lehtipuu: Timanttipesula. Sijoita elämäsi fiksusti
Talentum Pro 2016

Suuri mahdollisuutesi on siellä, missä itse olet. Älä väheksy oman paikkasi ja aikasi merkitystä. Kaikki paikat ovat tähtien alla, joka ikinen paikka on maailman keskipisteessä. Kun seisot oven kynnyksellä, sinulla on kahdeksan tuhatta mailia kiinteää maata allasi ja tähtien loisto pääsi yllä. – – Katso jalkojesi alle. Kulta ja timantit ja kaikki arvokkaat kivet tulevat maasta, eivät ne tipahda päällemme taivaista. (John Burroughs, 1908)

Unna Lehtipuu on viestinnän ammattilainen, jota minulla oli ilo kuunnella jokunen kuukausi sitten työhön liittyvässä koulutuksessa. Olin vaikuttunut siitä, miten perusteltu ja käytännönläheinen hänen lähestymistapansa esiintymiskouluttajana oli.

Samaa voin sanoa lähestymistavasta sijoittamiseen tässä kirjassa.

Tämä kirja valkopesee ja linkoaa käsityksiä rahasta, ajasta ja talentista. Jos mietit, miten nämä elämäsi strategiset pääomat eli timanttisi kannattaa sijoittaa, olet oikeilla sivuilla. Olet jo aloittanut matkan elämäsä parhaaksi sijoittajaksi.

 Lehtipuu laajentaa ajatuksen sijoittamisesta aikaan ja talenttiin eli kykyihin ja lahjakkuuteen.

Elämäntaitokirjat myyvät hyvin. En lue niitä kovin paljon. En siksi että ne myyvät hyvin, vaan siksi, että useinkaan niissä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Enemmän teen oivalluksia, kun maltan kuunnella itseäni ja muita ja ottaa opikseni. Hiljaisuus on usein hyvä opettaja.

Timanttipesula on kuitenkin hyvä elämäntaito-opas. Siinä mennään pintaa syvemmälle, uskomuksiin rahasta, ajasta ja talentista. Eräs ystäväni sanoi ymmärtäneensä tämän kirjan avulla paljon suhteestaan rahaan. Minulle kävi samoin luettuni Timanttipesulan. Tajusin, että monet käsitykseni ja uskomukseni rahasta perustuivat muiden käsityksiin siitä. Kukaan meistä ei tule tyhjiöstä. On ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, mihin omat uskomukset perustuvat, jotta niihin voi vaikuttaa, niitä muuttaa ja ne hylätä, jos tarpeen.

Rahasta puhuminen ei kaikissa kulttuureissa ole helppoa. Omien kykyjensä esiintuominen on joissakin kulttuureissa hyväksyttävämpää kuin toisissa, mutta kykyjensä tunnistaminen on tärkeää, jotta voisi elää parasta mahdollista elämää. Aika, tuo hupeneva luonnovara, tulee yhä merkityksellisemmäksi mitä vanhemmaksi elää. Ikääntyessä tajuaa ajan arvokkuuden ja rajallisuuden sekä elämän ainutlaatuisuuden, jossa ei ole kenraaliharjoituksia vaan joka on tässä ja nyt.

Joitakin kirjoja pitää lukea hitaasti, sulattelemalla. Tähänkin kirjaan käytin aikaa normaalia enemmän. Välillä luin, välillä pohdin sen herättämiä ajatuksia.

Lehtipuun teksti perustuu monipuoliseen tutkimukseen, mutta on helposti luettavaa, ja jokaiseen lukuun sisältyy myös esimerkkitapauksia elävästä elämästä. Jokaisen luvun lopussa tehdään kuten pyykkiä pestessä: lingotaan pyykki kuivaksi. Luvun lopussa on siis mahdollisuus käydä läpi omia käsityksiä ja Lehtipuun ajatuksia harjoitusten avulla. Näitä en nyt ehtinyt tehdä, joten kirja menee ostolistalle. Linkoamisen jälkeen on vielä luvussa tutkijan ja asiantuntijan haastattelu, jossa avataan luvun ajatuksia vielä vähän. Erinomainen kirjan rakenne. Ja hyvä lähdeluettelo kirjan lopussa.

Huolimatta sijoitusteemasta kirjassa puhutaan myös paljon antamisesta, sillä kuten Lehtipuu osoittaa, tutkimusten perusteella antaminen tekee onnelliseksi.

Makeimmat kicksit elämässä saat antamalla muille.

Jos sinua kiinnostaa elämäsi merkityksellisyys, rahankäyttö ja sen sijoittaminen tai omien kykyjesi hyödyntäminen muiden hyväksi, lue tämä kirja. Erityinen kiitos siitä, että kirjassa ei ole Amerikan kaikuja, vaan se on suomalainen tietokirja, joka katselee maailmaa oman kultturimme kautta.

Elävätkö rahasi sinun arvojesi mukaista elämää? Vastaavatko kalenterimerkintäsi sitä, mihin arvokkaat minuuttisi ja elämäsi tunnit haluat käyttää? Oletko jo sijoittanut talenttisi tekemiseen, joka tekee elämästäsi merkityksellistä, lisää hyvinvointia ja tuottaa hyötyä myös muille?

 

 

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s