Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Max Porter: Surulla on sulkapeite

Max Porter: Surulla on sulkapeite
Suom. Irmeli Ruuska
Gummerus 2018

Niihin aikoihin kun äiti kuoli, tuli pyörremyrsky ja puita meni nurin. Mummolan lähellä pyökkimetsässä oli tosi paljon puoliksi kaatuneita, ne nojasivat vinosti vielä pystyssä oleviin. Minä kiipesin ja kiipesin, kunnes kaatunut puu sortui painostani ja rysähdin alas. Joskus pehmeään vihreään kehtoon, joskus teräväoksaiseen pesään. Veljeni kiljui: KUOLIT!
En muista, oliko leikki veljeni keksimä vai Variksen.

Pienoisromaaniksi kustantajan sivulla luokiteltu Surulla on sulkapeite on sivujaan suurempi kirja surusta. Perheen äiti on kuollut. Isä ja kaksi poikaa saavat kutsumattoman vieraan, surun, joka raakkuu Variksen hahmossa. Varis on suorasukainen ja auttaa jälkeenjääneitä suremaan ja menemään aikanaan eteenpäin elämässä.

Kirjassa vuorottelevat isän, pojan ja Variksen näkökulmat: suru ilmenee eri tavoin ja ajatuksin. Suru vie muistoihin ja tekee nykyhetkestä konkreettisen. Varis tekee työnsä ja elämä menee eteenpäin.

Max Porterin romaani saa innoituksesnsa Ted Hughesin Crow: From the Life and Songs of the Crow – runokokoelmasta, joka on puolestaan velkaa Edgar Allan Poen The Raven -runolle (1845).

Surussa rakkaus jää pimentoon, on vain suru. Vähitellen suru antaa myöten, ja rakkaus palaa. Rakkaus ei koskaan kuole, vaikka rakas kuolisikin. Kaikki mitä on tunnettu ja koettu, jää muistoiksi ja elämään.

Max Porterin esikoisromaani tavoittaa surusta oleellisen. Suosittelen.

PS Gummeruksen julkaisemissa kirjoissa on nähty viime vuosina todella upeita ja vaikuttavia kansia, jotka vetävät puoleensa niin väriensä kuin typografiansakin puolesta. Vaikka valitsenkin luettavani sisällön perusteella, kirjan hankintaan vaikuttaa kyllä kannenkin ulkoasu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: