Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

12 tarinaa kirjoittamisesta

Mikko Toiviainen ja Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta
WSOY 2017

Kirjoittamisen aloittamiseen auttaa deadline. Aikataulu antaa raamin, pakottaa käynnistämään kirjoittamisen ja tekemään asioita valmiiksi.

Mitä yhteistä on muusikolla, poliitikolla, luovalla johtajalla, elokuvakäsikirjoittajalla ja stand up -koomikolla?

Sanat, kirjoittaminen, teksti.

Mikko Toiviaisen ja Ronja Salmen teos 12 tarinaa kirjoittamisesti on käytännönläheinen teos kirjoittamisesta. Kirjaan on haastateltu kirjoittajia, joiden taustat ja kirjoittamisen lajit ovat hyvin erilaisia. Silti niistä on löydettävissä yhtäläisyyksiä. Tekstin takana on aina joku, joka haluaa sanoa jotain.

Jenni Valtiala, Miltton Creativen luova johtaja, näkee markkinointitekstissä ja runossa samankaltaisuutta:

Runoudessa ja markkinoinnissa on myös jotain yhteistä. Molemmissa on oleellista sanoa mahdollisimman vähillä sanoilla mahdollisimman paljon. Mitä on pakko kertoa, mitä voi olettaa, että lukija ymmärtää?

Toiviainen ja Salmi ovat tehneet haastattelut ja kirjoittaneet haastateltavien ajatuksset auki. Tämä on hyvä ratkaisu, sillä haastattelumuotoisia tekstejä ei kokonaista kirjaa jaksaisi lukea.

Kirjassa oman tarinansa kertovat Henri Pulkkinen eli Paperi T, Emmi Itäranta, Ozan Yanar, Antti Heikki Pesonen, Reetta Räty, Jukka Lindström, Milja Sarkola, Justimusfilmsin Sami Harmaala, Juho Nummela ja Joose Kääriäinen, Jenni Valtiala, Eeva Kolu, Teemu Nikki ja Jani Pösö sekä Samuli Putro.

Kuten kirjan takaliepeessä sanotaan, jokaisen kirjoittajan tarina on erilainen. Siinä on tämän kirjan vahvuus. Kaikkien ei tarvitse kirjoittaa romaania. Voi kirjoittaa myös vaikuttavan puheen tai laulunsanoja, käsikirjoittaa videoita, teatteria tai elokuvia, kirjoittaa journalistisesti tai markkinointiviestein.

Jos kirjoittaminen ylipäänsä kiinnostaa, tämä kirja kannattaa lukea. Kirjan lopussa on vinkkejä niin ideointiin, kirjoittamiseen, editointiin kuin julkaisuunkin.

Kirjoittaminen erottaa hyvät ja huonot kirjoittajat toisistaan. Hyvät kirjoittajat kirjoittavat, huonot vain puhuvat siitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: