Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät

Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät
WSOY 2017
Kansi: Martti Ruokonen

Jos kevät ei mene ohi, vaan jatkuu aina vain, symbolisoiko se silloin kehitystä, vai pysähdystä?

Vuosi 2017 on jo toinen erinomainen kirjavuosi, ainakin kirjabloggarin kannalta. Tuntuu, että koko ajan ilmestyy hyviä kotimaisia romaaneja. Tänä vuonna olen lukenut monta itselleni ennestään tuntemattoman kirjailijan teosta ensimmäistä kertaa. Tiina Laitila Kälvemarkin Seitsemäs kevät on tällainen teos.

Seitsemäs kevät on episodiromaani, joka tuntuu samalla kertaa sekä ajankohtaiselta että tulevalta klassikolta. Episodit liittää toisiinsa lukujen alussa olevat ilmastonmuutosta pohtivat kirjoitukset. Varsinaisissa episodeissa kohdataan elämän käännekohdissa olevia ihmisiä, joiden tiet risteävät toisiaan.

Neljä vuodenaikaa ei ole mikään absoluuttinen totuus, vähän pidemmällä perspektiivillä talvi, kevät, kesä ja syksy saattavat osoittautua tilapäiseksi ilmiöksi.

Tiina Laitila Kälvemarkin Seitsemäs kevät vertautuu mielessäni Selja Ahavan Taivaalta tippuviin asioihin. Molemmat romaanit saivat minut ihastuksiin. Siinä missä Ahavan näkökulma vie jalat alta onnistuu Laitila Kälvemark puolestaan tarttumaan ajankohtaiseen puheenaiheeseen, säähän ja vuodenaikojen vesittymiseen tavalla, joka tuntuu todelta. Seitsemäs kevät muistuttaa lukijaa siitä, että neljä vuodenaikaa ei ole itsestäänselvyys, ei maantieteellisesti eikä historiallisesti.

 Seitsemän kevään Susanne, Paula, Markus, Peter, Padma, Matilda ja Rosa, ovat yhtä tyytymättömiä elämäänsä kuin kevääseen, joka ei näytä kääntyvän kääntyvän kesäksi. Kesä on pettänyt meidät jo kolmatta vuotta peräjälkeen. Peter on tv-meteorologi, joka on muutaman kerran tehnyt pomojensa toiveesta ja katsojia miellyttääkseen pitkän ajanjakson sääennusteen ja luvannut katsojille liikoja. Nyt hänet on hyllytetty. Susanne puolestaan haluaa ostaa kolmannen lapsen, ja sen hänelle toimittaisi intialainen Padma, jonka elämään romaanissa myös päästään tutustumaan. Näin romaani avartuu globaaliksi verkoksi, jossa ihmiset vaikuttavat toistensa elämään, halusivat he sitä tai eivät.

Seitsemäs kevät on yksi tärkeimmistä vuoden 2017 romaaneista, Finlandia-ehdokas ilman muuta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: