Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Anna-Leena Härkönen: Valomerkki

Anna-Leena Härkönen: Valomerkki
Otava 2017

Miten vapauttava oivallus, että kaiken voi jättää kesken. Kirjat voi jättää kesken. Elokuvat voi jättää kesken. Ihmiset voi jättää kesken.

Tuskailin taannoin erään kotimaisen, syksyn uutuusromaanin kanssa. Minulla oli suuret odotukset romaania kohtaan, mutta lukeminen ei vain ottanut tulta. Lopulta päätin jättää lukemisen kesken, vaikka omatunto kolkuttikin. Sitä haluaisi aina antaa kirjalle mahdollisuuden ja lukea sen viimeiseen virkkeeseen asti. Onneksi kirja ei ollut näytekappale, joten lopulta annoin itselleni armoa ja tartuin sen sijaan Anna-Leena Härkösen Valomerkkiin.

Anna-Leena Härkönen on uskomattoman tuottelias ja säännöllisesti julkaiseva kirjailija. Häneltä on esikoisteoksen jälkeen julkaistu parikymmentä kirjaa, joista suurin osa on romaaneja, joukossa muutama lehtipakinoista koottu kolumnikokoelma. Lisäksi Härkönen on ilahduttanut meitä käsikirjoituksillaan tv-sarjoihin, joissa on aina taattu dialogin taso.

Ihan kaikkiin romaaneihin en ole tutustunut, mutta tämä uusin kolahti ja kovaa. Päähenkilö on Anita, joka on juuri täyttänyt viisikymmentä ja joka tuskailee luovaan työhön liittyvän masennuksen ja elämänhalun kanssa. Anita on jonkin verran Härkösen oloinen kirjailija, tuottelias ja kokenut. Ongelmia hänelle tuottaa suostua jälleen luovan prosessiin eri vaiheisiin, joista tuskallisin on masennus. anita tiedostaa, että kyseessä on kirjan kirjoittamiseen liittyvä vaihe, mutta ei se auta elämänhaluttomuuteen. Viisikymmenvuotispäivänään Anita pyytää ystäviään auttamaan häntä kuolemaan, kun hän on vanha. Ystävät eivät halua puhua kuolemasta. Eutanasia on tabu, elämästä luopumisen halu on tabu.

Ylös nouseminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Suihkuun en ainakaan pysty menemään. Ja miksi nousta sängystä, kukn sinne palaa heti takaisin? Miksi pestä hiukset, kun ne kuitenkin likaantuvat uudelleen? [–] Ihmiset vaativat aina selitystä. Pahaan oloon pitäisi löytyä selkeä syy. Suru on selkeää. [–] Mutta masennusta voi harvoin selittää.

Valomerkki on ihana kirja. Se puhuu asioista, joista ne kokenut tietää kaiken, mutta ympärillä olevat eivät halua tietää. Elämänhaluton saa vastaansa joko hiljaisen paheksunnan tai ylipuhumista. Luovaan työhön liittyvä masennus on välttämätön joillekin, mutta jos sen on jo monta kertaa kokenut, on vaikea suostua samaan prosessiin uudestaan, vaikka tietäisi, että siitä seuraa hyvää.

Intuitio. Mitä se oikeastaan on? Luottamusta siihen, että jokainen kuva ja repliikki, joka on tullut mieleen työn alkuvaiheessa, merkitsee jotain. Niitten pitää olla mukana, vaikka ei tiedä miksi. Niille löytyy kyllä paikka myöhemmin.

Aiheestaan huolimatta Valomerkki ei ole masentava romaani. Pikemminkin päinvastoin. Härkönen on mestari kirjoittamaan asioista, joita oikeassa elämässä ihmiset käyvät läpi ja prosessoivat. Minulla on sellainen mielikuva, että kaikki mitä kirjailija Härkönen on elämässään kokenut, siirtyy jossain muodossa ja jossain vaiheessa osaksi fiktiivistä Härkösen romaania tai käsikirjoitusta. Aiheet löytyvät tosielämästä, mutta toteutus on aina täyttä fiktiota. Härkösen kanssa ei tarvitse jännittää, viekö kerronta mukanaan. On ilo lukea ammattilaisen tekstiä.

Viisikymmentä vuotta ihmisen elämässä on kuin valomerkki, joka muistuttaa, että aika on rajallista. Ihminen alkaa miettiä elämäänsä ja sitä, mitä kaikesta koetusta kannattaa enää kantaa mukanaan tuleviin vuosiin. Anitalle kysymys on ystävyydestä ja luovan työn edellytyksistä ja vaatimuksista. Ulkopuolisen mielestä Anitan ei ole pakko kirjoittaa ja kärsiä, mutta tosiasiassa Anitalla ei ole vaihtoehtoa: kirjoittaminen on hänen tapansa elää. Anita joutuu myös puntaroimaan ystävyyttään Iiron kanssa, joka syö Anitan itseluottamusta ja energiaa.

Valomerkki näyttää olevan Härkösen reflektiota kirjailijan omaan uraan ja esimerkki  luovan työn prosessista. Valomerkki voisi olla vaikka luovien alojen opintojen kurssikirjana.

Kustantajalle kysymys: Miksi Otava ei enää mainitse kirjan kannen ja ulkoasun suunnittelijaa? Minusta olisi ainakin kiva tietää, kuka kannen on suunnitellut.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: