Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain

Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain
Suom. Ilkka Rekiaro
Bazar 2017
Kannen suunnittelu: Suzanne Dean / Susanna Appel

Sairaudessa on se salakavala puoli, että sitä potevan omat arvot muuttuvat jatkuvasti. Sairas yrittää miettiä, mikä on hänelle tärkeää, ja sitten hän miettii sitä taas. Minusta tuntui kuin minulta olisi otettu luottokortti pois ja olisin joutunut opettelemaan rahankäytön uudelleen. Ensin saatat päättää, että haluat käyttää aikasi neurokirurgin työhön, mutta kaksi kuukautta myöhemmin voit tulla toisiin aatoksiin. Ja kaksi kuukautta sen jälkeen haluatkin ehkä opetella soittamaan saksofonia tai omistautua seurakuntatyölle. Kuolema on kertaluonteinen tapahtuma, mutta terminaalisen sairauden kanssa eläminen on prosessi.

Luin keväällä 2014 pysäyttävän esseen The New York Timessta. Siinä neurokirurgi Paul Kalanithi kertoi sairastumisestaan keuhkosyöpään. Kalanithi kirjoitti sittemmin kirjan When Breath Becomes Air, joka on nyt saatu suomeksi.

Luin tätä kirjaa viikko sitten. Samaan aikaan olin menossa sairaalaan omaan jalkaleikkaukseen ja luin myös Image-lehdessä olleen Karl Ove Knausgårdin esseen, jonka hän oli kirjoittanut seurattuaan neurokirurgi Henry Marshin aivoleikkausta Albaniassa ja sattumalta samainen Marsh oli myös Helsinki Litin vieraana. Sairaala, sairaus, kuolema, aivojen toiminta, elämän hauraus, kärsimys ja pelot olivat kaikki mielessäni joka ilta.

Paul Kalanithin (1979–2015) kirja on kaunis ja ainutlaatuinen kuvaus ihmisen sairastumisesta, elämästä luopumisesta ja elämän merkityksen etsinnästä. Kun kirjoitan, että kirja on kaunis kuvaus, tarkoitan sitä, sillä Kalanithi oli myös kirjallisesti lahjakas ihminen. Ennen neurokirurgian opintojaan hän oli opiskellut kirjallisuutta. Kirjaa onkin ilo lukea. Kalanithi oli syvästi sivistynyt ihminen ja ilmaisee ajatuksensa eleettömästi ja samalla nojautuen maailmankirjallisuuteen ja historiaan.

Kurjaa oli, että juuri erikoistumisensa valmiiksi saatuaan Kalanithi sairastuu keuhkosyöpään, joka on yksi pirullisimmin hoidettavista syövistä. Ensimmäisten hoitojen jälkeen hän palaa kuitenkin vielä työhönsä neurokirurgiksi kunnes sairaus vie voimat. Kalanithi ja hänen vaimonsa Lucy saavat tyttären, jolle Kalanithi kirjoittaa viimeiset sanansa. Kirjaa hän ei ehdi saada valmiiksi. Lucy Kalanithi kirjoittaa kirjaan epilogin.

Huolimatta siitä, että elämä tuntuu kohtelevan toisia epäreilummin kuin toisia jää kirjasta kuitenkin toiveikas olo lukijan mieleen. Kalanithin kyky käydä läpi sairastumistaan auttaa lukijaa käsittelemään omia kuolemanpelkojaan ja elämänhaluaan.

Kirjan ulkoasusuunnittelu onnistuu kirjan sisällön viemisessä uudelle tasolle. Etukannessa on neurokirurgi työasussaan takaapäin kuvattuna, kirjan takakannessa sama henkilö potilaan leikkauspaidassa. Elämä riisuu meidät kaikki, ennemmin tai myöhemmin, ja se on aivan luonnollista.

Vahva suositus!

PS Yritän kirjoittaa blogiin pian uudestaan, mutta käytännön syistä (toipuminen leikkauksesta) seuraava postaus saattaa ilmestyä normaalia myöhemmin. Minulla on parhaillaan monta hienoa kirjaa kesken, ja jonkin niistä varmasti päätyy tänne vielä tämän kuun aikana.

4 vastausta artikkeliin “Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain”

  1. Ah, multa meni tuo kansi-homma ihan ohi, todella hieno tosiaan!
    Itsekin olin tästä vaikuttunut, mutta luin sen melkein heti Tom Malmquistin kirjan jälkeen ja koska se oli niin järisyttävä jäi tämä vähän sen varjoon. Hieno ja tärkeä kirja silti.

    1. Joo, Tom Malmqvist pitää kyllä ehdottomasti lukea myös!

  2. […] teokseksi. Pari kuukautta sitten kirjoitin Paul Kalanithin keskenjääneestä teoksesta Henkäys on ilmaa vain, jossa omakohtaisuus menee ihon alle, kun kirurgi sairastuu vakavasti ja kuolee. Lupaava ura jää […]

  3. […] sijoittuvat Henry Marshin Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta sekä Paul Kalanithin Henkäys on ilmaa vain. Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät on (melo)dramaattisempi ja siten ranskalaisempi […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: