Just do it!

nayttokuva-2017-01-07-kello-15-26-19

Saku Tuominen ja Annamari Heikkilä: Uskonko
Otava, 2016

Just do it!

Vuodenvaihde on uusien alkujen aikaa. Vältän uudenvuodenlupausten tekoa, koska en usko niihin, mutta muuten kaikki siirtymäkaudet ovat innostavia. Joululoman käytin uuden bullet journalin suunnitteluun, ja tyhjät kalenterinsivut saavat aina ajatukset liikkeelle: mitähän tuleva vuosi tuo tullessaan?

Vaikken lupauksia teekään, valitsin itselleni kuitenkin moton vuodeksi 2017. Urheilumerkin tunnus Just do it! kannustaa niin liikkumaan kuin ottamaan vastuun omasta elämästä muillakin osa-alueilla.

Luin vuodenvaihteessa työkaverilta lainaamani pienen kirjasen Uskonko. Kirja on todella nopealukuinen, mutta pieni ajatuskoe jokaiselle, joka haluaisi uskoa itseensä, mutta ei oikein tiedä, onko se mahdollista. Luen kerran vuodessa yleensä myös René Gothonin kirjan Tuntematon pyhiinvaeltaja, ja pohdin sitä lukiessa omaa elämääni: kuljenko siihen suuntaan, mihin olin ajatellut vai olenko ehkä harhautunut sivuraiteille (mikä ei sinänsä ole ollenkaan huono juttu!)? Toisinaan on tarpeellista pysähtyä tarkastelemaan omaa elämää pitkällä aikavälillä: olenko tehnyt tietoisia valintoja vai ajelehtinut kuin ajopuu?

Muistelen jonkun filosofin sanoneen, että on aina hyvä vähän koputtaa seinää: jospa sen takana onkin jotain. Myös Tuomisen ja Heikkilän kirjassa pureudutaan  uskomuksiin. Ovatko kaikki uskomukset pahasta vai voisiko uskosta/uskomuksesta olla hyötyä? Mihin minä uskon? Ovatko uskomukseni vielä relevantteja vai jo vanhentuneita? Palvelevatko ne enää tarkoitustaan?

***

Vuosi 2017 on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Monet kirja-alan toimijat ovat muistaneet, että Suomen itsenäinen historia on paljolti kirjallisuuden historiaa ja ”Suomea on rakennettu lukemalla”.

Ylen sivustolla on paljon asiaa myös kirjojenkin vuodesta. Bloggarit osallistuvat 101 kirjaa -haasteeseen (tämä blogi ei, koska en muistanut ilmoittautua ajoissa) ja Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat koonneet kirjalistan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Baba Lybeckin Kirja vieköön -illat Helsingin Savoy-teatterissa vievät ajankohtaisten aiheiden pariin.

Ehkä voisin minäkin mottoni Just do it! kokeilla onneani ja tarttua johonkin sellaiseen kirjaan, joka ei kuulu omimpaan genreeni. Tällaiseen asenteeseen Tuominen ja Heikkiläkin kirjassaan kannustavat. Liikkeelle lähteminen on jo iso askel valinta.

Askel yhdellä alueella vaikuttaa muihin alueisiin, koska se vahvistaa uskoa kykyyn muuttua.

Mitä kirjoja sinä luet vuodenvaihteessa? Luetko elämänmuutosta silmällä pitäen vai rentoudutko hyvän kirjallisuuden parissa?

Toivotan kaikille hyvää uusien alkujen vuotta! Just do it!

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s