Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Mieselämäkertojen maa

Oletko huomannut tämän syksyn kirjamainoksissa jotain outoa?

Aamulla kiirehdin metrolle Helsingin asematunnelin Kompassitorilla,  ja uusi mainostaulu metroportaiden yläpuolella kiinnitti katseeni: siinä mainostettiin kolmea suomalaista elämäkertakirjaa. Metro ei odottanut ja olin myöhässä, joten en ehtinyt tallentaa mainosta, mutta oikeastaan alla oleva kuva kertoo kaiken. Katsopa hetken tätä Prisman mainoslehden sivua.

attachment-1

Joko näet, mitä ajan takaa?

Prisman mainoksessa on elämäkertojen kansia, ja vain yhdessä on naisen kuva kannessa. Vain yksi kertoo naisesta. Samat mieselämäkerrat ovat näkyneet niin Suomalaisen kirjakaupan, Akateemisen kirjakaupan kuin muissakin kirjamainoksissa (jotka olen jo heittänyt lehtikeräykseen). Metromainoksessakin oli kolme mieselämäkertaa.

Etsimällä olen etsinyt suomalaisen naisen vuonna 2016 ilmestynyttä elämäkertaa, henkilökuvaa tai muistelmia. Kun valitin asiasta Facebook-seinällä, kuulin toukokuussa ilmestyneen Karita Mattilan elämäkerran Korkealta ja kovaa (WSOY). Yllä olevassa kuvassa on myös Aira Samulinin elämäkerta (WSOY). Edellisten lisäksi kaivoin esiin nämä vuonna 2016 ilmestyneet suomalaisten naisten elämäkerrat:

Pekka Holopainen: Tahto (kirja Aino-Kaisa Saarisesta, Teos)
Ville Suhonen: Ompelijatar. Martta Koskisen kuolema ja elämä (Gummerus)
Laura Kolbe: Nykyajan nainen (kirja Pirkko Kolbesta, Kirjapaja)

Tärkeintä kai elämäkerrassa on se, että sen kohde on kiinnostava. On kuitenkin vaikea uskoa, että suomalaisten naisten elämä ei olisi kiinnostavaa! Onko kustantamoissa ajateltu, että vain mies kirjan kohteena myy. En haluaisi millään uskoa tätä. Vai ovatko kirjoittajat tarjonneet kustannettavaksi vain miesten elämäkertoja?

Osa elämäkerroista tai henkilökuvista on julkaistu tietysti sen takia, että niiden myynti on taattua, koska kohde on pop- tai rockmusiikin kuuma nimi. Ei siinä ole tietenkään mitään pahaa. Kustantamo kustantaa sitä, mikä myy.

Suomella on pitkä historia, vaikka itsenäinen historia alkaakin vasta 99 vuoden takaa. Suomen menestys on perustunut kautta aikojen niin miesten kuin naistenkin elämäntyölle. On käsittämätöntä, että Suomessa kustannetaan vuonna 2016 näin monta mieselämäkertaa eikä juurikaan naisten.

Olisiko jo aika kustantajien tarttua suomalaisten naisten hienoihin elämäntarinoihin ja tuoda niitäkin tarjolle? Ymmärrän kyllä, että suurenkin kustantajan julkaisuohjelmaan mahtuu korkeintaan pari samaa genreä edustavaa teosta per vuosi, mutta ankealta näyttää ensi vuonna satavuotisen Suomen elämäkertojen kustannusohjelma. Löysin nimittäin vain kolme teosta vuoden 2017 kirjaluetteloja selaamalla. Kolme hyvin erilaista naista yhteiskunnan huipulta. Hienoa, että edes nämä.

Raila Kinnunen: Nasima (Tammi,  2017)
Anne Mattson: Tellervo Koivisto – elämäkerta (Siltala, 2017)
Lenita Airisto: Elämäni ja isänmaani (Bazar, 2017)

nayttokuva-2016-12-08-kello-23-19-29nayttokuva-2016-12-08-kello-23-19-55nayttokuva-2016-12-08-kello-23-20-53

Haluaisin lukea paljon enemmän suomalaisesta naisesta vuonna 2017! Haluatko sinä? WSOY:ltä, Gummerukselta, Otavalta ei ole tulossa yhtään naisten elämäkertaa tässä kategoriassa. Pisteet siis Siltalalle, Tammelle ja Bazarille.

5 vastausta artikkeliin “Mieselämäkertojen maa”

  1. Mutta lukeeko niitä tarjolla oleviakaan naisia käsitteleviä elämäkertoja kukaan? Muistan nähneeni yhden jutun tuosta Aira Samulin -kirjasta (oliko bloggaus vai lehtijuttu, ei tule mieleen), muista taidan kuulla nyt ensimmäistä kertaa.

    1. Kiitos kommentista! Kuten kirjoitin, mainokset näyttävät keskittyvän muutamaan mieselämäkertaan (JVG, Jari Sillanpää, Sami Yaffa, Cheek, Topi Sorsakoski, kaikki muuten muusikoita, joista osa varsin nuoria vielä). Naiselämäkertojen on vaikea saada lukijoita, jos niitä ei edes mainosteta. Miten olisivat elämäkerrat Anna Puusta, Chisusta, Saara Aallosta, Susanna Mälkistä, Kaija Saariahosta, tai muista naistaitelijoista?

  2. Innolta on tulossa ensi syksynä elämäkerta Elvi Sinervosta. T. Kirjoittaja

    1. Hei Jaana! Hienoa, kiitos tiedosta! PS Tänään huomasin Teoksen uudesta luettelosta, että se julkaisee Birgitta Ulfssonin muistelmat keväällä 2017. Hyvä, että listani oli puutteellinen. Ja vielähän kustantajat ehtivät tarttua asiaan ja kenties julkaista jotain loppuvuodesta 2017.

  3. […] jokin aika sitten tässä blogissa suomalaisia kustantajia naiselämäkertojen vähyydestä vuoden 2017 kustannusohjelmissa. Yksi […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: