Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Pseudonyymi ja anonyymius

nayttokuva-2016-10-03-kello-22-13-21

Näyttökuva 2016-03-31 kello 12.27.51

Elena Ferrante kirjoitti upean Napoli-kvartetin, joka käännettiin eri kielille, ja se otettiin ylistäen vastaan eri puolilla maailmaa. Suomeksi sarjan ensimmäinen osa, Loistava ystäväni, saatiin viime keväänä Helinä Kankaan suomennoksena.

Elena Ferrante on pseudonyymi eli salanimi. Kautta aikojen kirjailijat ovat pseudonyymeihin turvautuneet – syystä tai toisesta. Monesti pseudonyymin takana lymyillyt kirjailija on kuitenkin ollut yleisesti tiedossa.

Kirjailijalla voi olla monta syytä pysyä anonyyminä. Nyt Elena Ferranten kirjailijanimen henkilöllisyyden on kerrottu paljastuneen. Kirjailijan henkilöllisyys on totta kai kiinnostanut monia, mutta harva silti lähtee tutkimaan ”epäiltyjen” asuntokauppoja. Nyt näin on kuitenkin käynyt. Italialainen tutkiva journalisti Claudio Gotti on kertonut selvittäneensä Ferranten henkilöllisyyden.

Olen täysin samaa mieltä Deborah Orrin kanssa siitä, että Elena Ferranten henkilöllisyyden paljastaminen loukkaa lukijan oikeuttani olla tietämättä sitä – puhumattakaan kirjailijan oikeudesta pysyä anonyymina lukijoilleen.

Mitä sinä ajattelet? Mitä lisäarvoa hyvin kirjoitettu kaunokirjallisuus saa sen kirjoittajan paljastumisesta joksikin tietyksi ihmiseksi? Minusta ei kovinkaan paljon. Joissakin tapauksissa sillä voisi olla merkitystä, mutta Napoli-sarja on niin loistavaa ja omavaraista kaunokirjallisuutta, että se seisoo täysin omilla ”jaloillaan”. (Anteeksi huono kielikuva, mutta en nyt parempaakaan keksi tähän hätään.) Kirjailijan omaelämäkerrallisuudesta selville pääseminen tai fiktion biografisuus ei muuta mitään Napoli-sarjan omaäänisessä maailmassa.

2 vastausta artikkeliin “Pseudonyymi ja anonyymius”

  1. Olen täysin samaa mieltä kirjailijan oikeudesta kirjoittaa anonyymisti ja salassa julkisuudelta. Kirjat puhuvat puolestaan eikä kirjailijan tarvitse liimata identiteettiään niiden liitteeksi. Eikä kirjailijan – tai kenenkään taiteilijan – henkilöstä tarvitse pitää, hänen taiteensa on se josta pidämme tai emme pidä. Salassa julkisuudelta kirjoittaminen on myös selvä protesti sille julkisuusmarkkinoinnille, joka nykyään vaatii esim kirjailijoita olemaan kasvoillaan kaikessa mukana ja jatkuvasti esillä. Toivottavasi Ferrante saa kirjoittaa rauhassa ja valita itse, haluaako tulla julkisuuteen omalla nimellään vai ei.

    1. Hei Leena, kiitos kommentistasi. Olet oikeassa julkisuusmarkkinoinnista. Ymmärrän kyllä kustantajiakin, jotka tarvitsevat myös kirjailijoita markkinoimaan teoksiaan maailmassa, jossa kirjojen ääni häviää kaikelle muulle hälylle, mutta tässä Ferrante-tapauksessa asia ei ole relevantti, koska sarja on myynyt itse itsensä — osittain kirjailijan anonymiteetti on myös kasvattanut julkisuutta. On täysin turhaa tietää mahdollisen oikean kirjailijan asuntokaupoista. Ne eivät tuo mitään lisää Napoli-sarjaan.
      Täytyy ehkä kuitenkin lisätä, että toisinaan on kyllä kiinnostavaa tietää, missä tilanteessa tai miksi kirjailija on kirjoittanut teoksensa. Tällä en tarkoita sitä, että pitäisi tietää biografisia seikkoja kirjailijan yksityiselämästä, mutta joskus on kyllä kiinnostavaa ymmärtää teoksen syntykontekstia tai historiallista aikakautta, jolloin teos on syntynyt. Itsekin olen omaelämäkerrallisuudesta valtavan kiinnostunut, mutta tämän teossarjan kohdalla se ei minua kiinnosta ollenkaan niin paljon kuin teos itsessään kaunokirjallisuutena: ne teemat, joita se käsittelee, ovat kiinnostavia sinällään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: