Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu

nayttokuva-2016-09-10-kello-22-04-43

Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu
Johnny Kniga, 2016

Matkoja on toki vaikka minkämoisia, myös päänsisäisiä. Matkoja muistoihin, mielikuvitusmatkoja, matkakohteita, jotka ovat parhaimmillaan seurassa, ja toisia, joista kannattaa nautiskella yksin. Matkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Matkoja uneen, ja niin, eräillä myös hulluuteen. Matka on metafora elämästä, osuvuudessaan meikkipussin luokkaa ellei enemmänkin.

Kaisa Haatanen julkaisi esikoisromaaninsa Meikkipussin pohjalta vuonna 2015. Nyt on saatu jatkoa Tytti Karakosken naseville mielipiteille. Ylipainolisämaksun lyhyiden kertomusten yhteinen tekijä on matka.

Edelleen saamme lukea sanavalmiin Tytti Karakosken näkemyksiä niin matkakohteista kuin matkakumppaneistakin. Eniten naurattavat tekstit, joissa Tytin aikuisperheen jäsenet pääsevät ääneen niin automatkalla kuin hautausmaallakin. Ulkomaanmatkat reippaan äidin kanssa voivat olla tuskaannuttavia kissojen maallemuutosta puhumattakaan.

Pidin Meikkipussin pohjalta -romaanista ehkä enemmän, koska siinä jokainen luku puolusti paikkaansa. Ylipainolisämaksun luettelon muotoon kirjoitetut luvut eivät aina istu kokonaisuuteen, ja osa tekstistä jää ehkä yksityisen muiston tasolle (vaikkakin osittain sepitetyn) eikä vie lukijaa mukanaan. On hyvä, että joissakin luvuissa matkakohteita tai Tytin kokemuksia paikoista on dramatisoitu sarkastisin repliikein, niihin lukija samaistuu.

Ylipainolisämaksun voi hyvin lukea oman teoksenaan, mutta esikoisteos Meikkipussin pohjalta esittelee Tytti Karakosken maailman niin mainiosti, että melkein suosittelen aloittamaan sillä.

Matkalukemiseksi kaikille, jotka pitävät matkustamisesta ja uusien matkojen suunnittelusta, vanhojen muistelusta, hyvästä huumorista ja osaavat nauraa itselleen ja elämälle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: