Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Näyttökuva 2016-08-22 kello 14.56.32

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat
Gummerus 2015

Isä yritti suojella meitä, mutta ei se lopulta riittänyt. Se keskittyi liikaa seiniin ja unohti taivaan.

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on romaani, joka vie lukijan elämän yllättävien asioiden äärelle. Maailmassa sattuu ja tapahtuu paljon ihmeellisiä asioita, joista emme ole kuulleetkaan ja joille emme uhraa ajatusta, ennen kuin yllättävä tapahtuma osuu omalle kohdalle. Yllätys voi olla suuri menetys tai ihmeellinen onnenkantamoinen, äidin äkillinen kuolema tai Annu-tädin toinen lottovoitto.

Ahavan romaanin henkilöt, Saara, hänen isänsä Pekka, tätinsä Annu ja äitipuolensa Krista yrittävät selvitä yllätyksistä omalla tavallaan. Lapsi yrittää kaiken lisäksi ymmärtää aikuisten surua, joka on toisinaan pelottavaa. Isä on remontoinut Sahanpurutaloa yhdessä äidin kanssa vuosikausia. Sitten äiti kuolee ja kaikki muuttuu. Isä ja Saara muuttavat Kartanoon, Annu-tädin ensimmäisen lottovoiton jälkeen hankkimaan isoon taloon. Saara kasvaa varhaisteini-ikäiseksi oman ja isänsä surun keskellä. Se ei ole helppoa.

Nyt minä olen sitten yksin. Täti nukkuu, isä korjaa aitan välikattoa, äiti on kuollut, eikä kesälomakaan ole vielä ohi. [–] Isä alkaa taas paukuttaa jalkoja sängyn kaltereihin, ja lääkäri antaa sille lisää sairaslomaa. Isä unohtaa ilmoittaa minut uimatunneille, vaikka minun piti oppia tänä kesänä kroolaamaan, ja lohdutukseksi se ostaa minulle kassillisen syksyvaatteita.

Saaran äiti luki iltasadun aina omalla tavallaan, ja satu jäi joka ilta kesken. Koskaan ei päästy sadun loppuun, koska äidin teki mieli satuilla vähän oman päänsä mukaan. Saduilla on kuitenkin yleensä loppu, sen Saarakin tietää.

Jos ei ole loppua, ei ole tarinaa. Jeesuskin sen tiesi, kun järjesti pääsiäisen. Siksi maailmanloppua ei voi ohittaa. Ja juuri siksi minua otti pienenä ne pääsiäiskirkon papit päähän, koska ne pilasivat hyvän tarinan.

Annu-tädin suru saapuu viipeellä. Surun laukaisee käsittämätön onnenpotku, jota Annu-täti ei miellä onneksi vaan joksikin kummalliseksi sattumaksi, jonka merkitystä hän ei ymmärrä. Annu lamaantuu lottovoitosta ja menee nukkumaan. Hän nukkuu kolme viikkoa putkeen, mutta kun hän vihdoin havahtuu, etsii hän toisen kaltaisensa. On olemassa muun muassa mies, johon salama toistuvasti iskee. Annu kirjoittaa miehelle kysyäkseen, mistä on kysymys. Mies vastailee, mutta ei etsi merkitystä.

Saaran isän suru on ymmärrettävästi raastavaa. Isä ei ymmärrä, että Saara on vielä lapsi: Saara joutuu välillä nipistelemään harhaisen isän varpaita, jotta tämä tuntisi jalkojensa vielä olevan liikkeessä. Saaran unessa alkaa vierailla äiti kummituksena, joka vähitellen kuitenkin paljastuu vain äidin kuvajaiseksi.

Ehkä äiti kertoi millainen isä on, missä isä loppuu ja muu alkaa, mutta nyt kun äiti on kuollut, isä hapertuu. Sen ääriviiva vuotaa, sen valkoinen viiva ei pidä, sen jalat katoavat. Minä haluaisin sanoa: – Nojaa isä seinää vasten, minä piirrän sinun viivan. Sitten isä voisi katsoa kuvaa ja värittää sen tusseilla, ja sitten se näkisi, kuinka iso mies se oikeasti on.

Saaran äitipuolen, Kristan pian syntyvä vauva on ultraäänikuvien mukaan jalaton. Miten lapsi, jolla ei ole jalkoja, voi elää? Krista haluaa synnyttää lapsen kaikesta huolimatta. Uus perhe on muuttanut Kartanosta takaisin Sahanpurutaloon, jossa niin isä, Krista kuin Saarakin etsii omaa paikkaansa.

Taivaalta tippuvat asiat on romaani elämästä ja kuolemasta, joka ei aina ilmoittele etukäteen tulostaan, ja surusta, jonka jokainen elää omalla tavallaan.

Vastamaattomien kysymysten kanssa voi yrittää tulla toimeen. Voi yrittää piirtää ääriviivat niiden ympärille ja hallita niitä hetkeksi. Voi antaa kysymysten kasvaa ääriviivojen yli, sitten kun on valmis siihen. Voi ottaa elämän vastaan yllätyksineen. Sen pituinen se.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: