Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Elämä on pitkänmatkanjuoksu – Korkea aika ja Yksin

Näyttökuva 2016-08-15 kello 22.35.26

Karo Hämäläinen: Yksin
WSOY 2015
Kansi: Martti Ruokonen

Laura Lähteenmäki: Korkea aika
WSOY 2016
Kansi: Anna Makkonen

Näyttökuva 2016-08-15 kello 22.36.03

***
Rakkaus oli päättymätön pitkänmatkanjuoksu, jota piti vain jatkaa, jotta voimaansa, taitoihinsa ja kestävyyteensä saattoi luottaa. Vauhti ja itseluottamus kasvoivat toistuvan, sinnikkään harjoittelun myötä. Jos jollakin kohtaa löysäili, kokonaisaika heikkeni.
Jokainen askel laskettiin, ihan joka sekunti.

***

Edellä oleva lainaus ei ole Karo Hämäläisen Yksin-romaanista vaikka niin voisi ensi lukemalta luulla. Lainaus on Laura Lähteenmäen Korkea aika -romaanista.

Kun Yksin-romaanin Paavo Nurmi laskee ankarasti oman elämänsä saldon yksiselitteisesti miinusmerkkiseksi – juoksijalla ei ollut aikaa rakastaa –, on Korkean ajan Lean arvio armeliaampi: rakkaus on pitkänmatkanjuoksu, jossa ei tulla maaliin voittajana. Rakkaus vaatii hellittämättömyyttä eikä periksi saa antaa. Maaliviivalla käy selväksi rakkauden hinta – jokainen askel lasketaan, jokainen rakkauden teko.

Niin paljon vihasin tappiota, että menetin voitot. Niin tuhlasin elämäni. Ei tapahtunut sinun tahtosi, eikä minun, ja nyt kun kaikki on mennyttä, mitään ei enää ole.

Karo Hämäläisen Paavo Nurmen nahkoihin meno on onnistunut. Tulee mieleen äskettäin lukemani Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, jossa ollaan myös suurmiehen pään sisässä. Jotain samaa näissä romaaneissa on, vaikka Hämäläisen romaanin päähenkilö on monta astetta itsekriittisempi kuin ”Engel” yöpäiväkirjassaan.

Laura Lähteenmäen edellinen romaani Ikkunat yöhön oli vaikuttava. Tämä uusin on viimeistellympi ja ehjempi, mutta ei aivan sitä mitä odotin. Ehdottomasti Korkea aika on romaanina parempi kuin Ikkunat yöhön; en vain pääse yli siitä voimakkaasta vaikutuksesta, jonka Ikkunat yöhön minuun teki. Korkea aika on sekä henkilökuvauksen että dialogin osalta tarkkaa ja nautittavaa työtä.

Korkea aika sopisi motoksi myös Hämäläisen ”Paavo Nurmen” mietteille: Yksin on kertomus kuuluisan juoksijan korkeasta elämän hetkestä, kun voitto on yhtä kuin elämä. Lopulta ”Nurmelle” käy kuitenkin selväksi, että elämään kuuluvat myös tappiot, vaikka niitä kuinka välttäisi. Ilman niitä ei ole voittojakaan.

Korkean ajan Lauri kertoo äidistään Annasta Lean tyttärelle Glorialle: Anna voi hyvin, opiskelee kieliä. Tähän Lähteenmäki kuittaa:

Ihmisen elämän saattoi tiivistää päälauseisiin ja sitten kuvitella tietävänsä, millainen se elämä oli ollut.

Korkean ajan luvuissa näkökulma vaihtuu. On eri asia, jos on evakko ja kiitollisuudenvelassa kuin jos asuu omassa kodissaan mutta sota on vienyt miehen ja tulevaisuuden. Seuraava sukupolvi ja sukuun naitetut näkevät asiat omalla tavallaan. Ihmiset ovat aina jossain määrin vieraita toisilleen eikä vieraudessa ole lopulta kyse sukulaisuussuhteista vaan ihmisyydestä.

Yksin-romaanin juoksijasuuruuden elämän voisi myös kertoa pelkin päälausein, mutta Hämäläinen antaa ”Paavo Nurmen” kertoa lukijalle elämästään sivulauseissakin. Hämäläisen Nurmi ei voi pysähtyä rakastamaan, koska eteenpäin on mentävä, kohti uusia voittoja. Jokainen urheilija tietää kuitenkin, että voittamaan opitaan häviämällä. On ensin opittava häviämään, jos haluaa oppia voittamaan.

Kiitos kirjoista Laura Lähteenmäki ja Karo Hämäläinen! Hienot kannet myös molemmissa romaaneissa.

2 vastausta artikkeliin “Elämä on pitkänmatkanjuoksu – Korkea aika ja Yksin”

  1. Lähteenmäen kirjaa en ole lukenut, mutta sen sijaan Hämäläisen Yksin oli minusta viime vuoden parhaita kotimaisia romaaneja. Yhdistät onnistuneesti kahden kirjan teemoja.

    1. Hei Margit, kiitos kommentista. Piti oikeastaan kirjoittaa molemmista kirjoista erikseen, mutta lennosta tajusin, että niissä on jotain, mistä voisi kirjoittaa yhteisesti. Kiva kun toimi.
      Mukavaa viikon jatkoa! Arja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: