Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Juha Itkonen: Palatkaa perhoset

Näyttökuva 2016-05-21 kello 23.51.21

Juha Itkonen: Palatkaa perhoset
Otava, 2016.
Kansi: Piia Aho

Onko toista yhtä julmaa taidemuotoa kuin rockmusiikki? Kuin balettitanssi, samalla tavalla nuoruuteen sidottua ja sitä ikuisesti palvovaa. Tietenkin on mahdollista jatkaa, tanssia vaikka hautaan asti, soittaa, laulaa, tehdä levyjä, muttei ikinä enää yhtä helposti ja kevyesti, yhtä vaivattomasti ja vakuuttavasti.

Juha Itkosen romaani Palatkaa perhoset jatkaa Anna minun rakastaa enemmän -romaanin (2005)päähenkilöiden Antti Salokosken ja Suvi Vaahteran alias Summer Maplen tarinaa. Summer Maple on vakiinnuttanut asemansa poptaivaan tähtenä ja asuu vuoroin Los Angelesissa ja Lontoossa silloin kun ei ole levynjälkeisillä kiertueilla. Antti kituu historianopettajana ja elää Espoossa perhe-elämää. Molemmilla on yksi lapsi, Suvilla Rosa, jonka kasvattaa alkuun Suvin äiti, toinen romaanin kertojista ja Antilla  Neil Youngilta nimensä saanut Niilo.

Muistan pitäneeni aikoinaan kovasti Anna minun rakastaa enemmän -romaanista. Sen jälkeen en oikein ole päässyt Juha Itkosen romaanien makuun. Palatkaa perhoset sen sijaan miellytti minua taas paljon.

Romaanin kertojina vuorottelevat Antti ja Suvin äiti Leena. Antti on tullut enkeltenkaupunkiin kirjoittaakseen rockmusiikin historiasta ja  hakee kaikkeen kokemaansa ja avioeron jälkeiseen elämäänsä selkänojan rock- ja popmusiikin historiasta. Antille pop- ja rockmusiikin lyriikat ovat osa hänen äidinkieltään, tapa kertoa omaa tarinaa. Osa musiikkiviittauksista menee menee minulta ohi; en ole rockmusiikin heavy user.

Leenan luvuissa Suvin äiti käy läpi elämäänsä miehensä Riston kuoleman jälkeen. Leenasta on tullut lapsenlapsensa huoltaja ja hoitaja, kun Suvi ei vielä pysty mieltämään itseään arkisena äitinä ja lapsen isä ei isäksi ryhdy. Naiset elävät kolmistaan ja opettelevat kukin elämään lapsiperheen arkea, etuoikeutettua sellaista.

Romaani on rakkausromaani ja hyvä lajissaan: ei siirappinen eikä pateettinen. Yllätyn, miten tarkkanäköisesti ja ankarastikin Itkonen kirjoittaa henkilöidensä päätöksistä ja miten elämänmakuista (Itkosen asteikolla) teksti on. Joissakin aiemmissa Itkosen romaaneissa minua on vaivannut tarinan liian hillitty pinta, se ettei oikein mikään tarinassa tarjoa tarttumapintaa. Nyt Itkonen onnistuu kuitenkin mielestäni hyvin rakentamaan henkilöhahmojen sisäistä maailmaa ja kuvaamaan näiden pään sisällä tapahtuvaa kehitystä ja draamaa.

Kevyen musiikin ja siihen liittyvän maailman kuvaajana Itkonen on parhaimmillaan. Rockmusiikki on paradoksi: se syntyi (ja syntyy) kapinaksi, mutta pahimmillaan siitä tulee keski-ikäisten ja vanhusten esittämää nostalgiavelliä.  Tämän tekstin alussa oleva lainaus on oivaltava: kaikki haluavat olla rock, mutta vain nuoruudessa on elinvoimaa, jota rockmusiikki ehdottomasti tarvitsee.

Palatkaa perhoset on myös perheromaani; parisuhde ja perhesuhteet eivät saa armoa, mutta mikä perhe koskaan saisi. DNA:ta mukaillen (perhe)elämä on (joskus) helvettiä.

 Kirjan kansi on hieno – tajuan sen vasta pidellessäni kirjaa kädessäni. Auringossa huojuvien palmujen alla syntyvät tähdet ja menestys. Aurinko laskee, mutta musiikki ei koskaan pysähdy. The show must go on!

Aurinko laskee läntisten kukkuloiden taakse. Varjot kaduilla pitenevät. Ilmassa illan viileys, pilvipumpulin täplittämällä pakokaasujen pehmentämällä sinitaivaalla horisontissa aavistus punaista. San Fernando Valley, voi helvetti mikä paikka!

Yksi vastaus artikkeliin “Juha Itkonen: Palatkaa perhoset”

  1. Minä olen ajatellut, että rockmusiikin liittäminen nuoruuteen on ihmiselämän lyhyydestä johtuva harha. Se on nyt vanhenevan rocksukupolven nuoruuden musiikkia. Sitä ennen vastaava musiikin myllertäjä oli jazz ja nyt nuoruuttaan elävät kuuntelevat taas uusia genrejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: