Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Joulukirjat

P1010802

Joulu on jo ovella. Lukemattomat kirjat pinostuvat pianon päälle ja eteisen pöydälle. Mistä ottaisin aikaa tänä jouluna romaanien lukemiseen? Tarvitsisin kunnon loman. Sen sijaan tiedossa on muutama lomapäivä, paljon opiskelulukemista ja tentittävää.

Leena Rantasen oivaltava lyhytproosakokoelma Puolen tunnin loma (Like, 2008) sisältää ”tarinoita kädenojennuksista”. Luin siitä juuri tänään yhden tarinan, josta ajattelin jakaa alun täälläkin. Koko tarina on viehättävä, toiveikas ja vuodenvaihteen odotuksiin sopiva.

Kulunutta vuotta luonnehtii sana kahtiajakautunut. On ollut pakolaisia, jotka tarvitsevat turvaa Euroopasta, on ollut mielipiteitä puolesta ja vastaan, asiassa kuin asiassa. Kädenojennuksia on tarvittu ja tarjottu. Tarkemmin ajatellen kädenojennus on yksi suomen kielen kauneimpia sanoja. Kädenojennukseen sisältyy kohteliaisuutta, joka ei tunge vaan tarjoaa apua. Käteen voi joko tarttua tai olla tarttumatta. Kohteliaisuuden inflaatio on vuonna 2015 ollut silmiinpistävää julkisessa keskustelussa. Siksi haluan muistuttaa meitä kaikkia – ensi sijassa itseäni – siitä, että kohteliaisuus auttaa kestämään arjen pienet ja isot vastoinkäymiset.

Olen varannut itselleni aika mahtavan joululukemiston. Käännöksiä taas kaikki kirjat. Oneiron ja muut kehutut kotimaiset romaanit saavat tällä kertaa odottaa, sillä kuvan kirjoja olen säästellyt joululomaa varten. Tänä vuonna en missään nimessä ehdi kuitenkaan lukea kaikkia. Tavoitteet ovat silti korkealla. Purityn ja Stonerin nyt ainakin luen. Kaipaan arkea katkaisemaan kaunokirjallisuuden maailmaan heittäytymistä, lomatunnelman kiireettömyyttä. Opiskelulukeminen on vienyt tänä syksynä lähes kaiken vapaa-ajan. Vaikka en vuodenvaihteessa ehtisi lukea kuin yhden valitsemistani kirjoista, haluan pyhittää varsinaiset joulunpyhät vapaa-ajan lukemiselle. Kannettava kiinni!

Toivotan kaikille hyvää lomaa, oli se sitten puolen tunnin tai kahden viikon loma. Pitäkää itsenne hyvissä kirjoissa, niin kirjat pitävät teidät hyvissä voimissa!

***

Kohteliaisuuden oppitunti

Nainen tuli kahvilaan mieli katkerana esimiehen typerien huomautusten vuoksi. Hänen oli tukala olo. Tuskin hän oli istuutunut, kun tarjoilija ryntäsi kysymään välinpitämättömällä äänellä: Mitä haluatte?

Hitaasti nainen riisui käsineensä, avasi takkinsa napit. Ensiksikin, antakaa minun asettua rauhassa paikalleni. Sitten otatte ystävällisemmän äänen, sanotte hyvää iltaa. Minä olen tullut tänne levähtämään ennen kotiin menoa. Vähän lempeyttä, sehän on miellyttävämpää teillekin.

Tarjoilijan kasvot pysähtyivät, hän häpesi, katsoi naista. Hyvää iltaa, Madame, hän sanoi suloisella äänellä, joka oli nyt totta. Antakaahan sateenvarjonne jotteivät kenkänne kastu. [–]

Nainen heltyi ja pyysi punaviinin, ei hän voinut olla ottamatta vastaan tätä anteeksipyyntöä. Hän viipyi kahvilassa lähes tunnin, ja huolet olivat haihtuneet. Ohi kulkiessaan tarjoilija katsoi häntä aina kiitollisena. [–]

***

Leena Rantanen: Kohteliaisuuden oppitunti.
Teoksesta Puolen tunnin loma, Like 2008.

***

Joululukemistoni 2015

John Williams: Stoner. Suom. Ilkka Rekiaro (Bazar, 2015)
Jonathan Franzen: Purity. Suom. Raimo Salminen (Siltala 2015)
George Saunders: Joulukuun kymmenes. Suom. Markku Päkkilä (Siltala 2015)
Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet. Suom. Helene Bützow (WSOY 2014)
Mihail Šiškin: Neidonhius. Suom. Vappu Orlov (WSOY 2015)
Andrés Neuman: Vuosisadan matkustaja. Suom. Tarja Härkönen
(Tammi 2015)

Nautitaan Blossa 2015 vuosikertaglögin (Earl Grey)
ja Johan Bülow 2015 -sesonkilakritsin kanssa.

3 vastausta artikkeliin “Joulukirjat”

  1. Minäkin tässä mietin, missä välissä sitä joulunaikaan sitten kirjaan ehtisi tarttua… aina se on onneksi touhuista huolimatta onnistunut 🙂 Stoner on ihana ja Neidonhiusta olen minäkin pyhille säästellyt.
    Ihanaa joulua!

    1. Olet jo lukenut Stonerin siis. Uskomatonta, että se julkaistiin jo 1965! Neidonhius vaatisi useamman päivän ja lukurauhaa, näin olen ymmärtänyt.

    2. Niin, ja ihanaa joulua sinullekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: