Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Välivedoksia

P1010434

Per Wästberg: Mellanblad
Wahlström & Widstrand, 2015.
Kansi: Elsa Wohlfahrt Larsson

Saker och ting kommer till rätta till slut. Vi går igenom olika framkallningsbad. Delar av oss blir synliga. Ibland suddas tidigare mönster ut. Fläckvis förverkligas vi mer och mer.

Per Wästberg (s. 1933) on kirjoittanut lyhytproosakokoelman, jota ei voinut jättää kirjakaupan hyllylle. Kannessa on Hammershøin maalaus, kolmesta motosta yksi on Pentti Holapan, kirjan aihepiireistä yksi on vanheneminen ja kuolema ja niin edelleen. Mitä näistä en voisi vastustaa? Kun kaiken vielä tarjoilee mestarillinen kirjoittaja, joka aloitti kirjailijanuransa jo 15-vuotiaana, en mitenkään voinut olla tarttumatta tähän.

Kirjan nimi, Mellanblad, viittaa valokuvauksen perinteiseen kehittämisprosessiin pimiössä, jossa filmistä kehitetään ja vedostetaan lopullinen valokuva. Mellanblad (suom. välilehtiä, mutta käännän sanan tässä tarkoituksella väärin välivedoksiksi) antaa aiheen tarkastella Wästbergin tekstejä hetkellisinä versioina, ei lopullisina ajatuksina kaikesta.  Pidän ajatuksesta kovasti. Samoin me ihmisinä käymme läpi erilaisia kehitysvaiheita ja tulemme todemmiksi ajan ja iän myötä.

En skillnad mellan att vara barn och vuxen är att världen den gången var de andras. Jag gick in på biblioteket, valde ut något spännande. Jag lånade världen och lämnade tillbaka den. Nu är jag inne i den, har ett ansvar, därför handskas jag inte längre fritt med den.

Niin, aikuisella on vastuu maailmasta. Lapsi voi vielä lainata sitä, aikuinen ei. Wästberg kirjoittaa monista muistakin maailman epäkohdista, mutta hän ei jää niihin. Toisessa kohtaa hän kirjoittaa, että hän on lähes aina iloinen. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että on epäkohteliasta myöntää olevansa aina iloinen ja ehkä iloisuuden syynä onkin se, että hän ei kestä olla surullinen, tai ehkä hänen päässään on ’’jokin ruuvi löysällä’’. En tiedä, mutta ainakin hyvin tuottelias Wästberg on ollut, joten ehkä lukijoiden onni on ollut, että hän ei kärsi melankolisuudesta kuten niin monet muut kollegansa.

Jag står i tacksamhetsskuld till livet för att det hittills inte övermannat mig med övergivenhet, skräck, svår sjukdom. Och för att jag fått vara fri att följa mitt hjärtas röst. Jag har gjort mig skyldig till en del, på gott och ont, men jag är inte skyldig någon något. ”Du dansar som en kork på livets vågor” sa Jörn Donner utan att jag kunde tolka hans tonfall. Riktigt så är det inte. Men det kan se så ut.

(Pahoittelut, etten käännä ruotsinkielisiä katkelmia. En ole suomentaja, ja koen tekeväni väkivaltaa, jos lähden niitä suomentamaan. Toivottavasti tämä teos löytää suomenkielisen kustantajan.)

 Tähän loppuun on vielä melkein pakko lisätä tämä katkelma, koska se vahvistaa sen, mihin teoksen nimi Välivedoksia mielestäni viittaa: keskeneräisyyteen ja jatkuvaan muutokseen. Haluamme korjailla näkemystämme elämästämme, nähdä sen uudessa valossa, ottaa siitä korjausvedoksia; katsoa itseämme kauempaa ja jälleen vähän lähempää. Tarkastella sitä erilaisissa valaistuksissa. Kaikkia sisäisiä huoneitaimme emme ole valmiita näkemään jokaisessa elämänvaiheessamme. Joskus täytyy kulkea oman itsensä ohi, jotta voi myöhemmin nähdä, minkä ohi kulkikaan. Että itsessä on monia puolia, ja ne kaikki elävät itsessä yhtä aikaa. Ja saavat elää.

Alla har inom sig obesökta rum. De är låsta. Eller öppna, fast man går förbi utan att titta in, man vet aldrig vad man hittar. Leva är att in i det sista korrigera sig själv, förse sig med tillägg och appendix, bli sig själv och avlägsna sig själv från sig själv. Jag betraktade mig länge som tre figurer och de bor inom mig än. En lättjefull dagdrömmare. En läsare, alltid med en bok i fickan, vilse i fantasier, inhämtande falsk och verklig lärdom. En upptäckare och rapportör på självpåtaget uppdrag i handlingens värld.

Yksi vastaus artikkeliin “Välivedoksia”

  1. […] omistaa, jotta voin palata niihin aina tarpeen tullen. Viime viikonloppuna löysin lohtua ja iloa Per Wästbergin kirjasta Mellanblad, jonka otin käteeni pianon päältä ja johon olin viime kesänä merkinnyt lyijykynällä kohdan, […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: