Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Villa Triste

Näyttökuva 2015-02-07 kello 18.56.33

Patrick Modiano: Villa Triste. WSOY 2014
Suomentaja: Jorma Kapari
Kansi: Martti Ruokonen.
Kirjakaupasta ostettu kappale.

Käytin lukurauhakorttini Patrick Modianon Villa Tristeen. Hyvin käytetty päivä. Tällä kertaa Modianon romaani vain viittaa Pariisiin. Muuten teemat ovat samat kuin aiemmissakin lukemissani romaaneissa, Nuoruus ja Kadonnut kortteli: muistaminen, unohtaminen, identiteetti ja sen muovautuvuus.

Annan Modianon puhua. Tässä Jorma Kaparin hieno suomennos katkelmista, joissa Villa Tristen Yvonnen tanskandoggi edustaa Modianon päähenkilöiden melankolista ja alakuloista maailmaa.

Olin kahden Yvonnen kanssa. Hän ehdotti, että tekisimme kierroksen Casinon puutarhassa. Koira kulki edellämme yhä laiskempana. Joskus se istahti keskelle käytävää ja sitä oli huudettava nimeltä: ”Osvald”, ennen kuin se suostui jatkamaan matkaansa. Yvonne selitti ettei tuo välinpitämätön käyttäytyminen johtunut laiskuudesta vaan melankoliasta. Koira oli hyvin harvinaista tanskandoggirotua, jolle oli synnynnäistä surullisuus ja elämäntuska. Jotkut tekivät itsemurhankin. Halusin tietää, miksi hän oli valinnut niin synkkäluonteisen koiran.
– Koska ne ovat tyylikkäämpiä kuin muut, hän vastasi.

[–]

Kaiken kaikkiaan me olimme syntyneet kohdataksemme toisemme ja ollaksemme yhdessä.

Palasimme hyvin myöhään, ja koira nukkui olohuoneessa. Sen jälkeen kun olin asettunut Hermitageen, sen alakuloisuus oli käynyt pahemmaksi. Aina kahden tai kolmen tunnin kuluttua – metronomin täsmällisyydellä – se kiersi huoneen, sitten se meni taas nukkumaan. Ennen kuin se siirtyi olohuoneeseen, se pysähtyi muutamaksi minuutiksi ikkunamme eteen, istui korvat pystyssä ja katseli ehkä Amiral-Guisandin kulkua järven poikki. Minua hämmästytti tuon koiran hienotunteinen alakuloisuus, ja olin liikuttunut kun yllätin sen vartiointitehtävässään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: