Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Joulurauhasta lukurauhaan

IMG_7503

Pian alkaa uusi vuosi, joka on omistettu kirjoille: vuosi 2015 on Kirjan vuosi.

Sen kunniaksi Suomen kirjasäätiö on julistanut lukurauhan helmikuun toiseksi sunnuntaiksi, 8.2.2015. Kuten eräässä kirjallisessa tilaisuudessa jokin aika sitten kirja-alan vaikuttaja Leena Majander totesi, sen lisäksi, että on hauska osallistua erilaisiin kirjatapahtumiin, käydä tapaamassa kirjailijoita, hakea lukemista kirjakaupoista, kirjastoista ja messuilta, kuunnella kirjailijoiden tv-haastatteluja ja katsoa kirjaohjelmia, on tärkeää myös asettua nauttimaan hankkimistaan kirjoista. Lukea kirjoja eikä vain puhua niistä.

Turussa joka jouluaatto julistettavan joulurauhan lisäksi voisimmekin julistaa itsellemme ja toisillemme tänä jouluna myös lukurauhan.

Toisin kuin joulurauhan julistus lukurauhan julistus on ensi sijassa salliva: se ei keskity kieltämään asioita – paitsi olemaan rikkomatta toisen lukurauhaa – vaan kannustaa avautumaan kirjallisuudelle, yksin tai yhdessä, hiljaa tai ääneen lukien.

LUKURAUHAN LAKI

1§ Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
2§ Yhdessä lukeminen on sallittu.
3§ Yksin lukeminen on sallittu.
4§ Toisille lukeminen on sallittu.
5§ Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
6§ Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Toivotan kaikille lukijoilleni lukurauhaa tänä jouluna. Itse aion viettää joulunpyhät Finlandia-voittajan, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi, 2014)
-romaanin, Patrick Modianon Villa Tristen (WSOY, 2014) ja Antti Arnkilin Lauantaiesseiden (Siltala, 2014) parissa.

Arnkilin esseet ilahduttavat lukijaa monella tavalla. Alla olevassa kuvassa on Arnkilin esseekokoelman esipuheesta katkelma, jossa on kierrätetty ajatus kulttuurista lahjana ja vaihtotalouden välineenä. Lukeminen lisää kiitollisuutta.

Lukemisen lomassa nautin kenties myös muutaman vihreän kuulan.

IMG_7498

 IMG_7505

Joulunpyhien jälkeen tarttunen joihinkin vähän vanhempiin romaaneihin. Hyvin kirjoitetulla romaanilla on nimittäin harvoin Parasta ennen -päivämäärää. Myös Tieto-Finlandia-voittaja on luettava.

Mitä sinä luet tänä jouluna? WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson listasi tänä vuonna Suomessa palkittuja kirjoja #kirja-sivustolla. Ehkä näistä löytyy jokin ihan uusi lukuelämys sinulle!

Nautinnollista, levollista ja lumivalkeaa joulua jokaiselle!

toivottaa yökyöpeli hapankorppu Arja

6 vastausta artikkeliin “Joulurauhasta lukurauhaan”

 1. Luen tällä hetkellä Neal Shustermanin Undivided-kirjaa (loistavaa nuorten aikuisten dystopiaa) ja sen jälkeen ajattelin lukea Risto Isomäen Kurganin varjot. Meinasin saada Finlandia-voittajan jouluksi, sillä se on kirjaston sivujen mukaan kuljetettavana, mutta se ei aivan ehtinyt saapua lähikirjastooni ennen joulua. Onneksi luettavaa riittää muutenkin.
  Hyvää joulua!

  1. Hei Annami! Kiva kuulla että vaikka Finlandia-voittaja on vasta matkalla, lukemista kuitenkin riittää sinullakin joulunpyhiksi. Onko tuo Kurganin varjot Risto Isomäen uusin? Se täytyy minunkin lukea. Samoin sinulle, mukavaa joulua!

   1. Juuri se. En ole Isomäkeä aiemmin lukenut, vaikka aiemmatkin kirjat ovat vaikuttaneet kiintoisilta. Kiitos.

   2. Ok, minä olen lukenut muistaakseni Sarasvatin hiekkaa, joka teki vaikutuksen, ja pari vuotta sitten jonkin uudemman, jossa oli meribiologeja. Mulle kävi sen kanssa niin, että hypin yli kaikki meribiologiatieteeseen liittyvät kohdat, koska emme ymmärtänyt niistä mitään 😉 mutta muutenhan se oli jännittävä!

 2. Hyvää lukurauhaa sinulle, Arja!

  Täällä on juuri nyt luettavana Helena Wariksen Vuori (alku on erittäin hyvä), lisäksi ystävälle lupasin aloitella Hyperion-saagaa ja Kultarintakin odottaisi. Finlandia-voittaja kiinnostaisi, mutta sen suhteen olen vielä tiiviisti kirjaston varausjonossa. 🙂

  1. Kiitos, Linnea! Helena Waris kuulostaa jotenkin tutulta. Olenkohan lukenut jonkin hänen kirjoittamansa taidehistoria-aiheisen romaanin? Kiitos vinkistä! Joo, kuulin, että ennen palkintoehdokkuutta Finlandia-voittajaa jonotti noin sata lainaajaa, mutta heti palkinnon julkistamisen jälkeen noin 700 lainaajaa (tai jotakin siihen suuntaan). Työkaveri kertoi. Ehkä kaupunginkirjasto hankkii lisää kappaleita. On ihana, että meillä on hyvä kirjastolaitos, ettei kaikkia kirjoja tarvitse ostaa itselle. Siihen ei olisi varaakaan. Mutta näissä palkituissa on aina tuo ongelma. Minä sain omani lainaan työkaverilta, joka sai sen henkilökunnan kirjaston uutuuksista. Meillä on ihana työpaikan kirjasto, ainakin vielä…

   Lukurauhaa myös sinulle läheisinesi! Oli kiva nähdä sut IRL äskettäin.
   Arja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: