Yökyöpeli hapankorppu lukee
Night Owl’s Bookshelf

Neljäs uhri Gotlannissa

Image

 

Luen nykyään aika vähän dekkareita. Nuorena luin kaikki mahdolliset, ja ehkä se genre tuli silloin jotenkin yliluetuksi. Aina silloin tällöin tartun kuitenkin sellaiseen dekkariin, josta tiedän mitä saan. Yleensä luen ruotsalaisia dekkareita, jotka kuuluvat johonkin sarjaan. Minua viehättää ruotsalaisen yhteiskunnan kuvaus. Liza Marklundin dekkareita luen iltapäivälehden miljöön takia. Muista kuin ruotsalaisista pidän myös joistakin Kate Atkinsonin Jackson Brodie -dekkareista (tähän mennessä Brodie-dekkareita ilmestynyt kolme, joista keskimmäisestä en pitänyt).

Kesän tullen luen yleensä aina uusimman Mari Jungstedtin Gotlantiin sijoittuvan dekkarin. On kuin kotiin tulisi, kun vastassa ovat tutut rikoskomisario Anders, tämän kollega Karin, journalistit Johan ja Pia ja kaikkien edellä mainittujen perheet ja työkaverit. Sitä paisti en ole koskaan ollut Gotlannissa, mutta näiden dekkarien ansiosta tunnen melkein siellä käyneeni.

Pankkiryöstö aloittaa Neljäs uhri -dekkarin (Otava, 2014, suom. Emmi Jäkkö). Ihailen Jungstedtin kykyä sijoittaa vakituisten päähenkilöiden ja rikollisten lisäksi mukaan aina jotain yllättävää: tällä kertaa rikollisia jahtaavan miehen. Pian pankkiryöstön jälkeen mukaan hurahtavat moottoripyöräjengin Harrikoineen ja Terese osana kolmen rikollisen ryhmää.

Anders Knutasin, Karin Jacobssonin, toimittaja Johan Bergin, kuvaaja Pia Liljan ja Tukholman rikospoliisin henkilöhahmot syvenevät hieman kerta kerralta. Tässä osassa viitataan myös aiempiin tapahtumiin kertauksenomaisesti, joten Gotlanti-sarjan voi aloittaa myös tästä osasta.

Juonenkuljetus on sujuvaa, vaikka välillä täytyy vain ummistaa silmänsä siltä epätodennäköisyydeltä, että Visbyssä tapahtuisi todellisuudessa näin paljon murhia! Ja siltä, että Visbyn ainut rikosreportteri Johan ja kuvaajansa Pia osaavat joka kerta olla tapahtumien keskipisteessä juuri oikeaan aikaan!

Dekkarisarjan kirjoittajan taidosta kertoo avoin loppukohtaus, joka jättää lukijan maltttamattomasti odottamaan jo seuraavaa osaa. Miten Andersin ja Linan avioliiton käy? Lähentyvätkö Karin ja Anders toisiaan? Miten Johanin uusperhe selviää perhetragediasta?

Moottoripyöräjengit pitävät majaa Gotlannissa, koska Harrikalla pääsee ajamaan pitkiä matkoja merenrannan tuntumassa. Tätä en tiennytkään. Siksi moottoripyöräjengeillä on osansa tässä dekkarissa.

Dekkarista jäi kevyt kesämieli ilkeistä rikoksista huolimatta. Ehkä kesän alku vaatii dekkarin. Hyvää kesää dekkarilla tai ilman!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: